ΚΕΔΕ για προϋπολογισμό: Δεν φτάνουν τα λεφτά -Αυτοκριτική για την εισπραξιμότητα
Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη (20/11) η εισηγητική έκθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2026, μέσω της οποίας χαράσσεται η πορεία και για την γενική οικονομική κατάσταση των δήμων στο ερχόμενο έτος.
Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2026 οι ΚΑΠ των Δήμων αναμένεται να αυξηθούν κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ των περιφερειών κατά 35 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ΚΑΠ για τους ΟΤΑ να παρουσιάζουν μειωμένη αύξηση σε σχέση με τα 130 εκατ. ευρώ του περσινού προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου για τις αρμοδιότητες και την αναλογία των χρηματοδοτήσεων ότι υπάρχει “σημαντική αύξηση και το 2025 και το 2026 στους ΚΑΠ” σημειώνοντας πως “αυτοί καλύπτουν πλήρως τις αυξήσεις δημοσιονομικού κόστους και άλλα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι»,”
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών (10/11) σχολιάζοντας το επίπεδο ύψος των πόρων που διοχετεύονται προς τους Δήμους “πώς είναι δυνατόν, από το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια που θα πάμε το 2026 και τα 2,7 που είμαστε τώρα, να έχουμε υποχρηματοδότηση των δήμων, δεν το ξέρω.”
“Το θέμα είναι η καθημερινή λειτουργία”
Στον αντίποδα, από πλευράς δήμων η αύξηση που έχει δοθεί στους ΚΑΠ τους από τις δύο κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 μέχρι σήμερα είναι παραδεκτή, όπως και τα αυξημένα ποσά για έργα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των προγραμμάτων “Φιλόδημος” και “Αντώνης Τρίτσης”. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο “γκουρού” των οικονομικών των Δήμων και επί σειρά ετών πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου στο aftodioikisi.gr “το θέμα είναι η καθημερινή λειτουργία των Δήμων και η ρευστότητά τους” επισημαίνοντας “ότι πρέπει να το δει η κυβέρνηση σε διαφορετικό επίπεδο”. Και αυτό διότι αυτό που διακυβεύεται είναι ο περιορισμός των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη.
Ως προς τις καθημερινές ανάγκες των δήμων ο κ. Μουράτογλου αναφέρει ότι οι δήμοι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξημένο ενεργειακό κόστος, ενώ η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξε και αυτή τα οικονομικά των δήμων. Στην εξίσωση της οικονομικής πίεσης προστίθεται το αυξανόμενο μισθοδοτικό κόστος, αλλά και ο πληθωρισμός που αυξάνει τις τιμές σε υλικά και υπηρεσίες. Σχολιάζοντας το βάρος που σηκώνουν οι δήμοι από τους παραπάνω παράγοντες ο κ. Μουράτογλου επισημαίνει ως προς τους πόρους που δίνονται επιπλέον στους δήμους ότι “και αυτό δεν αρκεί”.
Το αυτό επιβεβαιώνεται και από την ίδια τη διεκδίκηση της ΚΕΔΕ για την αναγκαία αύξηση των ΚΑΠ στο ύψος των 4,5 δισ. ευρώ, η οποία διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση της της εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ με εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος.
Βεβαία, ο κ. Μουράτογλου αναφέρει ότι η στάση της κυβέρνησης προς τους δήμους αποκτά ερείσματα από την χαμηλή εισπραξιμότητα των δημοτικών τελών από τους ίδιους τους δήμους. “Για να είμαστε ειλικρινείς στην αυτοκριτική μας, πρέπει να κάνουμε κάτι με τα έσοδα. Να διεκδικήσουμε τα έσοδα μας από τους πολίτες” ανέφερε εν είδει αυτοκριτικής, καθότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, και ταυτόχρονα δήμοι που παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις στην εισπραξιμότητα των δημοτικών τελών. Υπάρχουν δηλαδή, περιπτώσεις δήμων των οποίων η εισπραξιμότητα των δημοτικών τελών φτάνει στο ποσοστό του 90% και περιπτώσεις που φτάνει το 10%.
Προτεινόμενα άρθρα
14.05.2026 | 23:14
14.05.2026 | 22:07






