kαμίνης-παρουσίασε-τη-στρατηγική-αστ-34206
ΔΗΜΟΙ | 13.06.2017 | 20:00

Kαμίνης: Παρουσίασε τη «Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας» της Αθήνας

Τη Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αθήνας, με επίσημους προσκεκλημένους την Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες κρίσεις και η δημοτική αρχή έδωσε ένα μεγάλο αγώνα ώστε να ανταποκριθεί στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες που προκάλεσαν η οικονομική και, εν συνεχεία, η προσφυγική κρίση». Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «οι πόλεις πρέπει να διαμορφώνουν τα μέσα και τα εργαλεία ώστε να θωρακίζουν το μέλλουν τους» προσθέτοντας ότι «η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» του Ιδρύματος Rockefeller φέρνει απτά αποτελέσματα, στην εκπόνηση μιας στρατηγικής που μεγιστοποιεί τις δυνατότητες της πόλης στο μέλλον, προτείνοντας παράλληλα νέες λύσεις».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη για αυτή την άριστη δουλειά» τόνισε στην ομιλία της η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου επισημαίνοντας το ρόλο του δημάρχου Αθηναίων στην αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και του ξεσπάσματος του προσφυγικού ζητήματος. «Στόχος των σύγχρονων πολιτικών πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή στηρίζει τη στρατηγική του δήμου Αθηναίων» τόνισε η Επίτροπος κυρία Κρέτσου, η οποία στην αρχή του χαιρετισμού της εξέφρασε τη στήριξή της στις πληγείσες από τον χθεσινό σεισμό, περιοχές της Λέσβου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων κινείται στην σωστή κατεύθυνση, διότι δεν επιδιώκει αποσπασματικές λύσεις αλλά ολοκληρωμένη προσέγγιση για το μέλλον» και πρόσθεσε ότι «η ανθεκτικότητα δεν αφορά μόνο την προστασία από φυσικά φαινόμενα αλλά την αντιμετώπιση δομικών κοινωνικών προβλημάτων». Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η επίτευξη ανάπτυξης βιώσιμης, ανθεκτικής και ευέλικτης».

Η εντεταλμένη του δημάρχου Αθηναίων για την Αστική Ανθεκτικότητα της Αθήνας, Λενιώ Μυριβήλη, τόνισε ότι «οι σύγχρονες πόλεις, έρχονται σταδιακά αντιμέτωπες όλο και περισσότερο με ορατούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, τους έντονους ρυθμούς αστικοποίησης και την παγκοσμιοποίηση» αναφέροντας ότι «η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας απαντά σε αυτούς τους κινδύνους και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση ενός σχεδίου δράσης σε διεθνή πρότυπα, με προοπτική αλλά και αμεσότητα ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίησή του».

Ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller υπογράμμισε ότι «η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί σημαντικό βήμα για την Αθήνα, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Με την παρουσίαση της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας, η πόλη δεσμεύεται να δρα προληπτικά σε σχέσεις με τις μελλοντικές προκλήσεις της. Αυτή η Στρατηγική θα λειτουργήσει σαν μοντέλο για άλλες πόλεις και οι 100 Ανθεκτικές Πόλεις ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον δήμαρχο κ. Καμίνη και τον δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση του οράματος που παρουσιάζεται».

Στην εκδήλωση παρέστη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος κ. Μάκης Βορίδης.

Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας είναι το προϊόν συνεργασίας των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων με τους συνεργαζόμενους φορείς, το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller, το Δίκτυο Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 και το Ίδρυμα Bertelsmann, ενώ βασίζεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) και τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει προγράμματα που ήδη υλοποιούνται, προτάσεις που έχουν αξιολογηθεί και είναι υλοποιήσιμες όπως και νέες καινοτόμες δράσεις. Προτείνει στρατηγικές παρεμβάσεις με στόχο μια πόλη που επικοινωνεί ένα όραμα στους κατοίκους της. Επίσης είναι μια Στρατηγική που μπορεί να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και δείκτες αξιολόγησης.

Το σχέδιο δράσεων «Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030» αναπτύχθηκε μέσα από τη συμμετοχή της Αθήνας στο διεθνές δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller. Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσεων που βασίζεται στη συμμετοχή και τη συνεργασία φορέων και πολιτών, με ορίζοντα το 2030. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η πόλη να πετύχει περισσότερα με λιγότερο κόστος και να μπορέσει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες ανάγκες τόσο δικές της, όσο και των κατοίκων της.

Μέσα σε ένα χρόνο, το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων συνεργάστηκε με 840 φυσικά πρόσωπα και 140 φορείς για να προσδιορίσει 65 δράσεις και  53 υπο-δράσεις για μια Αθήνα περισσότερο προσιτή και πράσινη, μια πόλη προνοητική που προετοιμάζεται για τις επερχόμενες κρίσεις, μια πόλη ζωντανή.

Η Ανθεκτική Αθήνα του 2030 προσαρμόζεται γρήγορα και ξέρει να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δημιουργεί διαφανείς και στέρεους δεσμούς μεταξύ των εταίρων της και  παράγει βιώσιμες λύσεις για και μαζί με τους πολίτες της. Το σχέδιο δράσεις συγκεκριμένα στοχεύει σε:

  • Μια προσιτή πόλη που θα είναι πιο διαφανής και πιο ανοιχτή στους πολίτες της, πιο αποτελεσματική ως προς τις δράσεις και τα έργα της, και πιο ενεργή και θεσμική στις συνεργασίες της.
  • Μια πράσινη πόλη που ενσωματώνει τη φύση στο αστικό μας περιβάλλον, καθιστώντας την πόλη μας καθαρότερη, πιο δροσερή και πιο βιώσιμη.
  • Μια προνοητική πόλη που προετοιμάζεται και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις προτού αυτές συμβούν, σχεδιάζοντας για το μέλλον εμπλέκοντας αλλά και ενισχύοντας τους πολίτες μας.
  • Και μια ζωντανή πόλη που καλλιεργεί και γιορτάζει τη δημιουργικότητά της, την επιχειρηματικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα.

Ανάμεσα στα διεθνή δίκτυα στα οποία συμμετέχει η Αθήνα, αντλώντας πόρους και ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία ώστε να βελτιώσει την πόλη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, η συνεργασία της με το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων συνετέλεσε ήδη στην επίτευξη σημαντικών στόχων. Παράλληλα με άλλες 99 πόλεις απ’ όλο τον κόσμο, ο δήμος χαρτογράφησε τα βασικά προβλήματα και τις προκλήσεις που απειλούν ή που θα απειλήσουν την πόλη τα επόμενα χρόνια. Συνομίλησε με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και φορείς – ανθρώπους από την δημοτική διοίκηση και τα άλλα επίπεδα διακυβέρνησης, τον επιχειρηματικό κόσμο, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Κατέγραψε τους πόρους της Αθήνας, υλικούς και άυλους, τις φυσικές (γαλάζιες και πράσινες) υποδομές της.

Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών που βασίζονται σε δεδομένα, διαθέτουν αμεσότητα και προοπτική και καταθέτει στην πόλη και στους πολίτες της εργαλεία που τους εξοπλίζουν όχι μόνο για τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος