Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διαμαρτύρεται για την παρακράτηση του επιδόματος αδείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) επισημαίνει την «άδικη και παράνομη» -όπως τη χαρακτηρίζει- παρακράτηση μέρους του επιδόματος αδείας και συγκεκριμένα έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, πριν δηλαδή την απόφαση κατάργησης του από 1η Ιανουαρίου 2013, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού που αρνούνται να προχωρήσουν στη χορήγησή του.

Στην ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4024/2011 και του Νόμου 4093/2012, το επίδομα αδείας χορηγείται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου κάθε έτους έως και 30 Ιουνίου του επόμενου έτους ή τμήμα αυτού ανάλογα με το χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του επιδόματος αδείας από 1η Ιανουαρίου του 2013 χωρίς να υπάρχει καμία αναδρομική κατάργηση του δικαιώματος του υπαλλήλου να λάβει το τμήμα του επιδόματος από 1η Ιουλίου του 2012 έως 31 Δεκεμβρίου του 2012, για το οποίο εργάστηκε και μισθοδοτήθηκε.
Συνεπώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού υποχρεούνται βάσει Νόμου να καταβάλουν το δικαιούμενο μέρος του επιδόματος αδείας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2012 στους εργαζόμενους. Κάτι όμως που αρνούνται, χωρίς να δικαιολογούν την παράνομη στάση τους.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού να συμμορφωθούν με τους Νόμους και να προχωρήσουν στην καταβολή του οφειλόμενου μέρους του επιδόματος αδείας. Έχει δε αποστείλει έγγραφο στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα επισημαίνοντας του την παρανομία εκ μέρους των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού και ζητώντας του να εκδώσει σχετική εγκύκλιο που να αφορά στην χορήγηση των χρημάτων που έπρεπε να έχουν δοθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2012.
Κάλεσε τέλος με επιστολή της την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες, αφού το πρόβλημα της καταβολής του τμήματος του επιδόματος αδείας αφορά όλους τους λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α..
»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 και 4 του άρθρου 16 του Ν.4024/2011, «το Επίδομα Αδείας ορίζεται σε διακόσια πενήντα (250) ευρώ και χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου μέχρι και 30 Ιουνίου του επόμενου έτους και καταβάλλεται την 1η Ιουλίου κάθε έτους». Παράλληλα ορίζεται ότι, «στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα οριζόμενα στις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου αυτού, καταβάλλεται τμήμα επιδόματος ανάλογο με αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του».

Με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 παρ. γ, υπ’ παρ. γ1 περ. 1 «τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, καταργούνται από 1-1-2013».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το δικαίωμα του υπαλλήλου, για την καταβολή του επιδόματος αδείας, δημιουργείται συνάρτηση της παρεχόμενης εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου μέχρι και 30 Ιουνίου του επόμενου έτους και μέρος αυτού, στις περιπτώσεις παροχής εργασίας για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η κατάργηση του εν λόγω επιδόματος, από την 1 Ιανουαρίου 2013, δεν καταργεί αναδρομικά το δικαίωμα του υπαλλήλου για μέρος του επιδόματος, που δικαιούται, από 1 Ιουλίου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2012.

Συνεπώς, και εφόσον ο υπάλληλος έχει νόμιμα εργαστεί και μισθοδοτηθεί από την 1 Ιουλίου 2012 και εντεύθεν δικαιούται μέρος του επιδόματος αδείας και όχι για πέραν της 31 Δεκεμβρίου 2012.

Σε αιτήματα πολλών συναδέλφων οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού αρνούνται για άγνωστο λόγο την καταβολή μέρους του επιδόματος αδείας από την 1η Ιουλίου 2012 έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 καθώς η κατάργησή του ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2013.

Επειδή η μη απόδοση του τμήματος του επιδόματος αδείας είναι παράνομη καλείστε για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την ΑΜΕΣΗ καταβολή του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή καλείται για τις δικές της ενέργειες με σκοπό την ΑΜΕΣΗ καταβολή του τμήματος του επιδόματος αδείας.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!