Γ. Καμίνης: «Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν πρέπει να έχει κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην εφημερίδα « Στο καρφί».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, στο κοινωνικό έργο του Δήμου, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και για την ανάδειξη προεδρείου της ΚΕΔΕ και την επίσκεψη του στην «Πόλη των Αγγέλων». Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του δημάρχου:

Πόσες από τις δεσμεύσεις σας που είχατε αναλάβει κατά την προεκλογική σας εκστρατεία έχετε ξεκινήσει να υλοποιείτε. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Η πρώτη μας θητεία κινήθηκε στρατηγικά σε τρία επίπεδα: πρώτον, εξορθολογήσαμε τα οικονομικά του δήμου, μετατρέποντας το έλλειμμα των σχεδόν 50 εκατομμυρίων σε πλεόνασμα 12 εκ. ευρώ.

Αφού εξασφαλίσαμε ότι ο δήμος στάθηκε στα πόδια του, δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουμε σε όλη την πόλη περίπου 20.000 ανθρώπους, που πλήττονται από την κρίση. Και τρίτον, φέραμε στο δήμο 120 εκ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για αναπλάσεις αλλά και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας στην Αθήνα. Κοντολογίς, κινούμαστε ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα. Όποιος γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης, ξέρει ότι η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί σε πολλά επίπεδα, παράλληλα. Τα ζητήματα είναι σύνθετα. Ωστόσο, για να μη νομίζετε ότι αποφεύγω να απαντήσω στο ερώτημά σας, για τη δεύτερη θητεία που ξεκίνησε, έχουμε ως στρατηγικό στόχο να ξαναγίνει η Αθήνα ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Να εισέλθει εκ νέου στο χάρτη του διεθνούς ανταγωνισμού. Τα σημάδια από την τουριστική κίνηση στην Αθήνα φέτος είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ακόμη και τον Οκτώβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν πολύ μεγάλη.

Μολονότι έχει υπάρξει σημαντικό έργο στην αναμόρφωση του κέντρου, παραμένουν πολλά τα παράπονα για την ελλιπή αστυνόμευση. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν κάποιες κοινές ενέργειες με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς;

Δεν το έκρυψα ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι η επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας στους ανθρώπους που κατοικούν στις γειτονιές της Αθήνας, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί. Η συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι στενή. Μάλιστα, πρόσφατα υπογράψαμε μία συμφωνία συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αρχίσει και πάλι –μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας- να λειτουργεί η πόλη με κανόνες. Προτεραιότητα πάντοτε αποτελεί ο σεβασμός του δημόσιου χώρου. Η αυθαίρετη και εκτός των πλαισίων επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια και η αντικοινωνική στάθμευση των αυτοκινήτων σε πεζόδρομους, πλατείες και ράμπες για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είναι τα δύο βασικότερα ζητήματα. Προσπαθούμε να αποδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το δημόσιο χώρο στον πεζό. Ήδη έχουμε απομακρύνει 110 εγκαταλελειμμένα περίπτερα από τα πεζοδρόμια της Αθήνας και την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε.

Σε κάποιες δηλώσεις σας είχατε επισημάνει ότι κτίρια της Ομονοίας θα δίνονταν με κάποιο συμβολικό μίσθωμα σε παραδοσιακούς βιοτέχνες. Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο; Ποια είναι η συνεργασία σας με το κίνημα ΚΙΠΟΚΑ για μια καλύτερη Αθήνα;

Θα σας πω για την Ομόνοια αλλά ας ξεκινήσουμε από τη συνεργασία με τις ομάδες πολιτών. Έχουμε επενδύσει πολλά στις κοινές δράσεις με τις πιο δραστήριες και δυναμικές ομάδες της πόλης. Μάλιστα, είναι μεγάλη τιμή αλλά και συνάμα μεγάλη ευθύνη για το δήμο της Αθήνας, ότι βραβευθήκαμε από το Bloomberg Philanthropies ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, που προωθούν τη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και την Κοινωνική Καινοτομία. Από τις ομάδες αυτές αντλούμε ιδέες, φρεσκάδα και όρεξη για δουλειά. Και εμείς τους παρέχουμε τα μέσα ώστε υλοποιούν τις προτάσεις τους και να διασυνδέονται μεταξύ τους, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στο internet, το ΣυνΑθηνά και ενός χώρου που τους έχουμε διαθέσει απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.

Η πλατεία Ομονοίας έχει κουφάρια ξενοδοχείων. Είχατε τονίσει ότι ο Δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές είχαν καταθέσει μελέτες αξιοποίησής τους, κυρίως για τους φοιτητές. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Γιατί;

Προφανώς αναφέρεστε στο «Μπάγκειο» και τον «Μέγα Αλέξανδρο». Είναι δύο εμβληματικά κτίρια, που από την πρώτη μέρα της θητείας μας, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να αποτελέσουν το όχημα ώστε να ξαναζωντανέψει η Ομόνοια. Λόγω του σύνθετου καθεστώτος για τη χρήση τους, συναντήσαμε τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Αυτό στάθηκε αιτία να παραπέμπεται η ένταξή τους στο επόμενο ΕΣΠΑ. Αλλά οι μελέτες που έχουμε εκπονήσει είναι πλέον ώριμες. Τα κτίρια αυτά θα αποτελέσουν στέγη για κυψέλες επιχειρηματικότητας και για ομάδες πολιτών θα γίνουν εργαστήρια όσμωσης για την πόλη. Επίσης, έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό καταθέσει, στα υπουργείο Άμυνας και Παιδείας, μελέτη για το ξενοδοχείο Mirage στην Ομόνοια, ώστε να μπορούν να μένουν, με συμβολικό τίμημα, νέα ζευγάρια. Καμία απάντηση. Καμία απάντηση.

Ποια είναι τα συμπεράσματά σας, από την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Λος Άντζελες;

Στο Λος Άντζελες επισημοποιήθηκε η βράβευση της Αθήνας από το ίδρυμα Bloomberg ως μίας από τις 5 ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες ιδέες για την κοινωνική καινοτομία. Μια ανάδειξη, που συνοδεύεται από έπαθλο 1 εκ. ευρώ, που γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν υποψήφιες 155 πόλεις. Σας πληροφορώ ότι στο εξωτερικό η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μας παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια της πόλης με αυτοπεποίθηση αλλά και με πολλή δουλειά.

Πόσο κόσμο στηρίζει σήμερα ο Δήμος Αθηναίων και τι επιπλέον σκοπεύει να πράξει για αυτό το σκοπό;

Ορισμένοι, κάνοντας επιδερμική κριτική για την κατάσταση της Αθήνας, αγνοούν ότι εδώ και πολλά χρόνια η πρωτεύουσα συμπυκνώνει την κρίση όλης της χώρας. Από την πρώτη μας θητεία, βασικό μέλημά μας ήταν και παραμένει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην πόλη, υποκαθιστώντας τις περισσότερες φορές την Πολιτεία, που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όποια κοινωνική δομή βρήκαμε έτοιμη, την ενισχύσαμε αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό διότι έπρεπε να φτιάξουμε νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα, από τις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων και των συνεργαζόμενων φορέων, στηρίζονται καθημερινά περίπου 20.000 άνθρωποι.

Η ανάκαμψη της πόλης δεν πρέπει να συνοδεύεται και από δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας;

Οι νέες δουλειές στην πόλη είναι για εμάς προτεραιότητα. Στηρίζουμε, στο μέτρο και των δικών μας δυνατοτήτων εκείνους που παλεύουν στην κρίση αλλά και εκείνους που επιχειρούν από την αρχή. Συνεργαζόμαστε με τους παραγωγικούς φορείς και τα πανεπιστήμια και έχουμε δημιουργήσει ήδη τρεις δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, με κοινοτικά κονδύλια που ο δήμος έχει εξασφαλίσει. Σας θυμίζω, επίσης, ότι ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των μικρών διαδηλώσεων που παρέλυαν επί ώρες το κέντρο της Αθήνας. Πρωτοστατήσαμε στην ανάγκη να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, από τη στιγμή που το θέλει ο Εμπορικός Σύλλογος και τηρούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και παρά το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση για τον δήμο Αθηναίων, όπως και για τους άλλους δήμους, μειώθηκε κατά 60% την τελευταία τριετία, κρατήσαμε τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα, μειώνοντάς τα μάλιστα σε κάποιες περιοχές, που τα επίπεδα του παρελθόντος δεν ανταποκρίνονταν στη σημερινή συγκυρία.

Τις εξελίξεις εν όψει της ανάδειξης νέου προεδρείου στην ΚΕΔΕ πως τις βλέπετε;

Θα είναι μία πολύ κρίσιμη πενταετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως εκ τούτου η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ πρέπει να διέπεται από σοβαρότητα, να είναι μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, διεκδικητική και προσανατολισμένη στο σύγχρονο ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι. Η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να παραπέμπει σε πασαρέλες άλλων εποχών.

Τέλος τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση;

Νουθεσίες δεν κάνω σε κανέναν. Οι καιροί απαιτούν η πολιτική στάση όλων μας να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και πολλά και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και συγκλίσεις. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, διατηρώντας την πολιτική μας αυτονομία. Μπορεί να είναι μία δύσκολη άσκηση αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι επιβεβλημένο να το τολμήσουμε.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Γ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ


Αφήστε μια απάντηση