Δήμος Λαρισαίων: 4 παρατάξεις αντιπολίτευσης ζητούν από τον δήμαρχο να αποπέμψει συνεργάτη του

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 30 Ιουλίου 2020 - 11:01
  • Comments Off

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα τέσσερις δημοτικές παρατάξεις καταλογίζοντας στον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη έλλειμμα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Αφορμή οι αναρτήσεις στο facebook από τον ειδικό συνεργάτη του κ. Καλογιάννη, κ. Φάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος μεταξύ άλλων έβαλε και κατά του επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Αξιών” κ. Παναγιώτη Γούλα, επειδή ο τελευταίος καταψήφισε την πρόταση για δάνειο. Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, οι παρατάξεις ζητούν εμμέσως πλην σαφώς από τον Δήμαρχο Λαρισαίων να αποπέμψει τον ειδικό συνεργάτη του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, με προσωπική ευθύνη του δημάρχου Λαρισαίων, καταδεικνύουν το έλλειμμα δημοκρατικής συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής Καλογιάννη .

Το δόγμα «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί του καθεστώτος» κυριαρχεί στην αυλή του  Δημάρχου Λαρισαίων, με τη συνειδητή ανοχή προφανώς του ιδίου.

H πρωτοφανής στα χρονικά του δήμου Λαρισαίων στοχοποίηση επικεφαλής δημοτικής παράταξης και εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου από έμμισθο ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου Λαρισαίων, ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook επιτέθηκε με αήθεις χαρακτηρισμούς εναντίον της τοποθέτησης του δημοτικού συμβούλου στο ζήτημα της δανειοδότησης, αποτελεί βαρύτατο ολίσθημα που ξεπερνά κάθε όριο και κάθε ανοχή.

Σε ένα μείζον θέμα για την πόλη και το μέλλον της, όπως είναι η απόφαση για κάθε δάνειο, η αντιπολίτευση διαφοροποιήθηκε με τρόπο ξεχωριστό, όπως έκρινε κάθε παράταξη. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία, αυτό αποτελεί θεσμική κατάκτηση κάθε δυτικού τύπου κοινωνίας. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν παραμείνει νοσταλγοί άλλου τύπου καθεστώτων, εκεί που η στοχοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης αποτελούν βασικό εργαλείο εξόντωσης κάθε διαφορετικής άποψης.

Κύριε Καλογιάννη:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση. Είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στους δημότες και στη συνείδησή τους. Από την άλλη, φυσικά και είναι αναφαίρετο και δημοκρατικό το δικαίωμα του κάθε πολίτη-δημότη να ασκεί καλοπροαίρετη κριτική. Όμως είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό, χυδαίο και προσβλητικό να αναλαμβάνει  «ειδική αποστολή » ο έμμισθος συνεργάτης σας.

Οφείλετε να αντιληφθείτε πως δεν εκπροσωπείτε μία παρέα έμμισθων αυλικών  και «κολλητών», αλλά το σύνολο των Λαρισαίων. Επειδή έχετε διακηρύξει πολλές φορές πως «είστε δήμαρχος όλων των Λαρισαίων», οφείλετε να επανεξετάσετε τη σχέση σας με στενούς έμμισθους συνεργάτες, οι οποίοι στο δημόσιο λόγο τους είτε επιτίθενται σε εκλεγμένους της αντιπολίτευσης βάλλοντας ευθέως την προσωπικότητά τους , είτε ως  κομματικοί εγκάθετοι συγκεκριμένου πολιτικού φορέα της χώρας, βάλλοντας μάλιστα διαρκώς ακόμη και κατά ανώτατων δημοκρατικών θεσμών . Είναι άραγε αυτό το καθήκον τους δίπλα στο Δήμαρχο Λαρισαίων;

Γιατί κ. Καλογιάννη ανέχεστε συμπεριφορές που προκαλούν το κοινό αίσθημα;

Η στοχοποίηση όποιου δημοτικού συμβούλου δεν συντάσσεται πειθήνια με τις επιθυμίες της δημοτικής αρχής δεν έχει θέση σε μία Πόλη που έχει να επιδείξει δυναμικούς αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας της γνώμης και το δικαίωμα στην διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Η πολυφωνία στην δημοκρατία διασφαλίζεται όταν γίνεται σεβαστή από όλους σε κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία a la carte.

Εμείς οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων απαιτούμε από τον Δήμαρχο Λαρισαίων:

  • Άμεση καταδίκη αυτών των αντιδημοκρατικών συμπεριφορών.
  • Να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποδείξει στην πράξη πως διαφοροποιείται από τέτοιες συμπεριφορές, ειδάλλως εξάγεται το συμπέρασμα πως συντάσσεται με αυτές 

Καλογιάννης σε αντιπολίτευση: Να πέσουν οι τόνοι…

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης με αφορμή την ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα του δανείου ζητά να πέσουν οι τόνοι και ο δήμος να συνεχίσει στο δρόμο της συνεννόησης.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Βαθιά μου πεποίθηση εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι  προνομιακός χώρος συγκλίσεων, συναινέσεων και συνεργασιών.

Παράλληλα, βασικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας αποτελεί η κριτική προς τη Δημοτική αρχή αλλά και προς όλες τις απόψεις που εκτίθενται στα όργανα λήψης των αποφάσεων και το δημόσιο διάλογο.

Στο δύσκολο μάλιστα περιβάλλον της απλής αναλογικής πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως είναι συνυπεύθυνοι για τη διαχείριση των θεμάτων του Δήμου. Είναι θεσμικό καθήκον των παρατάξεων της μειοψηφίας η άσκηση της αντιπολίτευσης και η κριτική.

Ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό  ότι η αντιπολίτευση δεν μένει στο απυρόβλητο. Οφείλει να δέχεται την κριτική στο δημόσιο διάλογο για τις επιλογές και τη στάση της. Ειδικά για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα του Δήμου, που έχουν επιπτώσεις στην πορεία της πόλης.

Τα χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Δημάρχου, έχω δεχθεί σκληρή κριτική. Εξαπολύθηκαν εναντίον μου σφοδρές και αρκετές φορές, εκτός πλαισίου επιθέσεις για μικροπολιτικούς λόγους, από στελέχη παρατάξεων της αντιπολίτευσης,  προκειμένου να με πλήξουν προσωπικά.

Είτε με fake news, είτε και με κακόβουλες ενέργειες. Απέναντι σ΄ όλα αυτά απαντούσα θεσμικά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της λήψης δανείου για την ανανέωση των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας, προκάλεσε έντονη και οξεία, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολιτική αντιπαράθεση με διάφορες τοποθετήσεις στο δημόσιο λόγο. Κάποιες απ΄ αυτές θα  μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί απ΄ όλες τις πλευρές.

Με την ευθύνη του θεσμικού αξιώματος που μου εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, ζητώ απ’ όλους ανεξαιρέτως να ρίξουν τους τόνους. Η Πόλη και ο Δήμος θα συνεχίσουν στο δρόμο της συνεννόησης.  Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να πράξω. Πρώτιστο μέλημα και καθήκον μου είναι η ενότητα και η πρόοδος της πόλης.»

Δείτε το πρωτοσέλιδο της Ελευθερίας:

Ελευθερία

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!