δήμοι-στο-ένα-τρίτο-θα-μειωθεί-το-κόστο-56582
ΔΗΜΟΙ | 06.03.2017 | 08:52

Δήμοι: Στο ένα τρίτο θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεγάλη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων αναμένεται με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης ο οποίος εγκαινιάζεται σήμερα.

Συγκεκριμένα, το κόστος μεταφοράς θα μειωθεί στο ένα τρίτο τόσο σε καύσιμα και σε εργατοώρες, όσο και σε δαπάνες συντήρησης οχημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα απορριμματοφόρα έπρεπε μέχρι τώρα να διανύουν ακόμη και 100 χιλιόμετρα για κάθε δρομολόγιο μεταφοράς σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, σε συνέντευξη Τύπου, τα οχήματα των δήμων θα φτάνουν πλέον μόνο μέχρι τον ΣΜΑ, όπου τα απορρίμματα θα συμπιέζονται και θα τοποθετούνται σε κοντέινερ, χωρητικότητας φορτίου τριών ή και τεσσάρων απορριμματοφόρων, για να οδηγηθούν στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ με ευθύνη του Φορέα.

Ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι η κατασκευή του ΣΜΑ καθυστέρησε επτά χρόνια λόγω των αντιδράσεων και διαμαρτυριών από λιγοστές -όπως είπε- φωνές, ενώ με αφορμή τη διαμαρτυρία που προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα το δίκτυο φορέων και συλλόγων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας είπε: “καλούμε όλους, ακόμη και εκείνους που ενδεχομένως είχαν μια αρνητική άποψη, να παραστούν στα εγκαίνια της λειτουργίας του έργου και να το δουν από κοντά”.

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, τόνισε ότι ο ΦΟΔΣΑ σέβεται κάθε πολίτη για την άποψή του, ωστόσο με τη λειτουργία του έργου υιοθετείται μια πεπατημένη πάρα πολλών χρόνων, την οποία εφαρμόζουν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με υψηλό δείκτη στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν κάτοικοι και φορείς που είναι αντίθετοι στον ΣΜΑ Ευκαρπίας Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν αύριο Δευτέρα το πρωί, ημέρα εγκαινίων του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας (ΣΜΑ), φορείς και κάτοικοι που είναι αντίθετοι στο έργο.

Το κάλεσμα είναι για τον χώρο δίπλα στον ΣΜΑ. «Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Σπάσος, μέλος του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων κατά του ΣΜΑ, μετά την ανοιχτή συνέλευση του Δικτύου. Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υλοποιήθηκε μια σειρά έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων που είχαν ανακοινωθεί.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.