Δήμοι -κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι 31.500 που δίνουν τη «μάχη» -Συμβασιούχοι έως & 18 χρόνια

Παράταση συμβάσεων σε Δημόσιο, ΟΤΑ και νέες προσλήψεις στην Υγεία (ΦΕΚ)

Σε, τουλάχιστον, 31.500 συμβασιούχους στηρίζονται οι δήμοι στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Πρόκειτα για εργαζόμενους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες μέχρι και 17-18 έτη, καλύπτοντας, προφανώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά το Δημόσιο τους προσφέρει συμβάσεις ορισμένου και όχι αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, πρόκειται για:

-17.000 εργαζόμενους σε Παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, οι οποίοι είναι συμβασιούχοι ΕΣΠΑ, με μέχρι και 15 χρόνια ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις. Καθώς οι συγκεκριμένες δομές δεν λειτουργούν λόγω κροωνοϊου, οι εργαζόμενοι αυτοί που είναι, κυρίως, βρεφονηπιοκόμοι μάγειρες και  καθαρίστριες, έχουν αναλάβει, πλέον, κομβικό ρόλο στις δομές εξυπηρέτησης του δημότη, όπως είναι τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία.

-9.500 σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες εργάζονται ακόμη και επί 18 συναπτά έτη με συμβάσεις έργου με μισθούς ακόμη και 90 ευρώ το μήνα (σ.σ. ανάλογα τους σχολικούς χώρους που έχουν αναλάβει να καθαρίζουν). Πλέον, καθώς τα σχολεία έχουν κλείσει, έχουν αναλάβει την καθαριότητα των δημοτικών κτηρίων σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΠΑΜΕ, «σε εργαζόμενες που έπιαναν δουλειά μετά τη 1μμ και ένα μεγάλο τμήμα τους έχει και 2η εργασία για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα (που ξεκινά από τα 90€ σε νηπιαγωγεία), τους καλούν να εργαστούν στους Δήμους, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους. Θυμίζουμε πως το ωράριο ως σήμερα των σχολικών καθαριστριών καθορίζεται από τον αριθμό των αιθουσών στα σχολεία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

-3.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εργάζονται ακόμη 18 συνεχόμενα χρόνια αρχικά με συμβάσεις που καλύπτονταν από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από εθνικούς πόρους. Υπενθυμίζεται ότι για το «Βοήθεια στο Σπίτι»,  προγραμματίζεται (σ.σ. για τον Απρίλιο, πριν την κρίση του κορωνοϊoύ) προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 2.909 θέσεις, προκειμένου, όσοι προσληφθούν, να είναι, πλέον, μόνιμοι.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι συμβασιούχοι καθαριότητας (οκτάμηνα, τετράμηνα, δίμηνα), ο αριθμός των οποίων είχε μειωθεί μετά την πρόσληψη 8.166 μόνιμων μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018 αλλά δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί, καθώς αναμένεται να αυξηθεί, μετά την δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση για παράταση στα δίμηνα αλλά και για προσλήψεις νέων εργαζομένων με τετράμηνες συμβάσεις.   

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, 18 ΧΡΟΝΙΑ, PROTEINOMENA, 31.500 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΜΑΧΗ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!