δήμοι-κατά-της-βίαιης-απολιγνιτοποίη-871200
ΔΗΜΟΙ | 03.04.2022 | 10:11

Δήμοι κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης -Ζητούν παράταση χρονοδιαγραμμάτων

Δήμοι: Επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων της βίαιης απολιγνιτοποίησης και μια πιο ομαλή ενεργειακή μετάβαση με σαφές και δίκαιο σχέδιο -όπως τονίστηκε- ήταν το βασικό αίτημα της ειδικής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πτολεμαΐδα (Δήμος Εορδαίας).

Η συζήτηση ανέδειξε μια ομόθυμη κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας ώς το 2028, που εξαγγέλθηκε με ένα μοντέλο το οποίο «δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα» -σύμφωνα με δημάρχους- και έρχεται να απειλήσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Αν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις, θα βρεθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.

Η τοποθέτηση του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά, που άνοιξε τις εργασίες της συνεδρίασης, βρήκε σύμφωνους όλους τους αιρετούς. «Επιμένω ότι είναι αρνητικό το πρόσημο της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για πλήρη απολιγνιτοποίηση» τόνισε ο κ. Πλακεντάς, κάνοντας λόγο για απουσία συγκεκριμένου σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης και παρομοιάζοντας την απολιγνιτοποίηση με «ένα πείραμα» που αναδεικνύει αντιφάσεις.

Παγκόσμια πρωτοτυπία

«Για να μπορέσει να εφαρμοστεί το ορόσημο του 2028 προβλέπεται η λειτουργία μιας μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Αλλά αυτή η μεγάλη επένδυση γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία» περιέγραψε ο δήμαρχος Εορδαίας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στον λιγνίτη πρόωρα, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος αφορά το 2050 κι «ενώ εισάγουμε ρεύμα από χώρες που καίνε λιγνίτη 22 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Αυτές δεν μολύνουν το περιβάλλον;»

«Η απάντηση στο ακριβό ρωσικό αέριο δεν μπορεί να είναι το ακριβό αμερικανικό LNG» υπογράμμισαν τόσο ο κ. Παπαστεργίου όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι «η ενεργειακή φτώχεια χτυπά την πόρτα της κοινωνίας μας». Ο κ. Αδαμίδης πρότεινε τη λειτουργία 4 λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη για επιπλέον (τουλάχιστον 15) χρόνια, ώστε να συγκρατηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και οι τιμές στον καταναλωτή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «έχει επιλεγεί μια εξάρτηση από το φυσικό αέριο και έχει δημιουργηθεί ένα καρτέλ τεσσάρων παικτών, οι οποίοι μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής περνούν τις αυξήσεις στον καταναλωτή. Η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τον καταναλωτή, αλλά αυτούς τους παίκτες της αγοράς που επηρεάζουν στο χρηματιστήριο τις τιμές» πρόσθεσε. Τα παραπάνω συμπληρώθηκαν από νεότερες καταγγελίες δημάρχων κατά μεγάλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για παρακράτηση τελών και πόρων που θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους.

Ενεργειακές κοινότητες

«Είμαι οπαδός της πράσινης ανάπτυξης. Αλλά σήμερα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Χρειάζεται πιο ομαλό μοντέλο μετάβασης» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, περιγράφοντας στρεβλώσεις ακόμη και στον τρόπο που αναπτύσσονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξηγώντας ότι στην περιοχή του οι ΑΠΕ έρχονται και καταλαμβάνουν ακόμη και παραγωγικές αγροτικές εκτάσεις.

Οι δήμαρχοι ζητούν επίσης προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με αξιοποίηση φυσικών πόρων (ήλιο, αέρα, γεωθερμία κ.ά.) και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν μπορούμε να μπούμε στην ουρά πίσω από ιδιώτες» επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου.