Κυριακή
4
Ιούνιος
Back

Δημιουργείται Δίκτυο Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο προπαρασκευαστικό Συνέδριο των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας για τη δημιουργία Δικτύου, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό και την υποστήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τη δημιουργία του Δικτύου στήριξαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοικησης και το Παρατηρητήριο των ΜΚΟ.

Οι 61 εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας με τις παρεμβάσεις τους στήριξαν την πρωτοβουλία για την δημιουργία Δικτύου και τόνισαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός οργάνου που θα στηρίξει την κοινή προσπάθεια των Δ.Σ. των Κοινωφελών Επιχειρήσεων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Τονίστηκε επίσης ότι με δεδομένες τις παρούσες δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η επέκταση των δραστηριοτήτων αλλά και η οικονομική στήριξη των Κοινωφελών Επιχειρήσεων αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συγκροτήθηκε προσωρινή δεκαμελής επιτροπή από τις Κοινωφελείς των δήμων Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πύδνας-Κολινδρού, Αλμωπίας, Κοζάνης, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Καβάλας, Νεαπόλεως-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη, η οποία μέχρι τις 30/07 θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τις οργανωτικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δημιουργία του Δικτύου.

Σχετικά με την αναγκαιότητα του Δικτύου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Αγκαθίδου ανέφερε: «Το Δίκτυο Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης απέναντι στο κράτος. Είναι βέβαιο ότι ένας φορέας, ο οποίος εκπροσωπεί έναν μεγάλο αριθμό Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων μπορεί να διαπραγματεύεται υπό άλλους όρους από αυτούς με τους οποίους διαπραγματευόταν η κάθε Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση χωριστά προκειμένου να επιτύχει χρηματοδότηση.

»Η ισχυροποίηση της θέσης των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο μπορεί να οδηγήσει και στην απόκτηση πόρων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να αποκτηθούν. Το Δίκτυο μπορεί επίσης να εντοπίσει και να διεκδικήσει εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης πόρων με μεγαλύτερη ευκολία από ότι θα μπορούσε ποτέ να διεκδικήσει η κάθε Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση χωριστά.

»Μιλάμε φυσικά για Ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από προγράμματα επιδοτούμενα, τα οποία θα μπορεί να εντοπίσει, να προτείνει ή και ακόμη να υλοποιήσει το Δίκτυο με τη δυναμική και το εκτόπισμά του προσφέροντας κοινωνικό έργο σε στιγμές που η κοινωνία το έχει απόλυτη ανάγκη».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!