Δ. Πατρέων: Βολές Δημαρά κατά Στουρνάρα και Μιχελάκη

Την κυβέρνηση έδειξε ως υπαίτια για το μη κλείσιμο των λακκουβών και την μη αποκατάσταση των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επανιδρύσει το κράτος χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι εξήγησε ότι για το Δήμο Πατρέων η κυβέρνηση διαθέτει μόλις 1 εκατ. πόρους για τις παραπάνω εργασίες δηλαδή ούτε το 6% των πόρων που διέθεταν το 2010 οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Δημαράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας κάλεσα για να σας πληροφορήσω για μια ακόμη «τορπίλη» που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά κατά του Δήμου μας. Με διϋπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Στουρνάρας και Εσωτερικών κ. Μιχελάκης περικόπτεται η ΣΑΤΑ κατά 53%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το 2010 η τότε Δημοτική Αρχή είχε στη διάθεσή της 7 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. ευρώ από το δάνειο που είχε συνάψει, άρα σύνολο 17 εκατ. ευρώ, η σημερινή Δημοτική Αρχή θα έχει στη διάθεσή της μόλις 1 εκατ. ευρώ, ούτε το 6%  δηλαδή εκείνων που είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Γνωρίζουμε από τις δημοσκοπήσεις ότι ένα από τα πρώτα προβλήματα που δείχνουν οι πολίτες είναι λακκούβες. Η «Καλλικρατική» Πάτρα έχει 2.000 χιλιόμετρα δρόμους και 4.000 χιλιόμετρα πεζοδρόμια. Είναι κατανοητό σε όλους ότι με 1 εκατ. ευρώ που μας δίνει η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι λακκούβες παρά μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών. Άρα δεν φταίει ο Δήμαρχος για το ότι υπάρχουν λακκούβες στους δρόμους και δεν γίνεται συντήρηση του οδοστρώματος, οι κύριοι Στουρνάρας και Μιχελάκης φταίνε.

Το κράτος μας έκλεισε τη στρόφιγγα των πόρων από την άλλη ούτε θεσμικά μπορούμε να πάρουμε χρήματα από τα δημοτικά τέλη διότι πρώτον τα δημοτικά τέλη είναι τέλη ανταποδοτικά και δεύτερον οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές, δεν έχουν χρήματα, βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Στα άλλα κράτη της Ε.Ε. η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το 50% των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Στην Ελλάδα διαχειριζόταν μόλις το 3% και σήμερα το 0%! Φαίνεται ότι θέλουν να φτιάξουν το κράτος χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σε ερώτηση για το κυκλοφοριακό στην πόλη, ο Δήμαρχος απέδωσε την κατάσταση στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας: «Η κυβέρνηση αποφάσισε τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού να μην την έχουν οι Δήμοι αλλά το κράτος. Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να απαντήσει για τα διπλοπαρκαρίσματα κλπ. Εγώ έθεσα το θέμα στο Αστυνομικό Διευθυντή και μου δήλωσε αδυναμία. Ρωτήστε λοιπόν την κυβέρνηση που πήρε τις αρμοδιότητες από τους Δήμους», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το Παράρτημα και την αξιοποίησή του μετά το τέλος της κατάληψης, τόνισε: «Ο Δήμος παρέλαβε ουσιαστικά το Παράρτημα πριν δύο μέρες, ενώ του είχε παραδοθεί πριν 15 χρόνια. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έρθει η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την αξιοποίησή του. Δεν υπάρχει ακόμα κάτι ολοκληρωμένο, αλλά το Παράρτημα είναι ιστορικός χώρος αντίστασης και υπεράσπισης της Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να σκεφτούμε την αξιοποίησή του. Επί παραδείγματι, μπορεί να μετατραπεί σε ένα Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, θα μετατραπεί σε χώρο ιστορίας και πολιτισμού».

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να καταληφθεί και πάλι, ο κ. Δημαράς, αποσαφήνισε ότι «με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που έχει ο Δήμος, έχει λάβει τα μέτρα του για να μην ανακαταληφθεί».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση