Δ. Δυτικής Αχαϊας: Παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

Προτάσεις για την ανάπτυξη προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας υπέβαλλαν ο δήμος Δυτικής Αχαΐας από κοινού με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης της 2ης Δ.Ε. του Ν. Αχαΐας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ανωτέρω Συνδέσμου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος δήλωσε :
«Στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός πλέγματος παρεμβάσεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όπου έχουν τεθεί συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι (Ν. 4042/2012) για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων αλλά και την επεξεργασία αυτών. Η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι μόνο θέμα νομικής υποχρέωσης είναι επίσης ένα θέμα με πολλαπλά πλεονεκτήματα για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την οικονομία». Και συμπλήρωσε: «έχοντας επίγνωση των δυσμενών συνθηκών εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους και ειδικότερα τους Αρετή Κότσιφα, Κώστα Κολλυρόπουλο και Ανδριάνα Ζερβού για την οργάνωση, συνεργασία και επαγγελματισμό που επέδειξαν στην προετοιμασία των μελετών και τη σύνταξη των φακέλων υποβολής των προτάσεων». Υπογραμμίζοντας τέλος ότι: «η διεκδίκηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης από προγράμματα για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων είναι πλέον μονόδρομος για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης και την συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στους δημότες αλλά και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων σ’ αυτήν».

Το σύστημα προδιαλογής βιοαποβλήτων σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 920.778,00 Ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού οικιακών και εμπορικών συλλεκτών αποθήκευσης, βιοδιασπώμενων σακουλών, κάδων για τη χωριστή διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των πράσινων απορριμμάτων, roll press containers καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς των κοντέινερ συλλογής και κλαδοτεμαχιστών. Επίσης περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για την κατάρτιση, παρακολούθηση και βελτιστοποίηση του προγράμματος.

Η μονάδα κομποστοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 2.737.980,00 Ευρώ, για την επεξεργασία των παραπάνω προδιαλεγμένων αποβλήτων σε κομπόστ συνίσταται στην προεπεξεργασία (σχίστης σάκων, κλαδοθρυμματιστής, αναμίκτης, φορτωτής), κυρίως διεργασία (κοντέινερ κομποστοποίησης) και μετεπεξεργασία (αναστροφέας, κόσκινο μετεπεξεργασίας κομπόστ, σύστημα ενσάκισης) για την άρτια λειτουργία της μονάδας και την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν συνέχεια της πρότασης που υποβλήθηκε στο Ε.Π. «ΔΕ.Π.ΙΝ. 2007-2013» για τη χρηματοδότηση της επέκτασης και αναβάθμισης, σε τριτοβάθμια επεξεργασία στραγγιδίων και επαναχρησιμοποίηση τους για άρδευση, του βιολογικού του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας καθώς και της προμήθειας τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων, συνολικού προϋπολογισμού 2.134.186,00 Ευρώ. Η ανωτέρω πρόταση αξιολογήθηκε θετικά ως προς την αρτιότητα και ωριμότητα της, δεν έτυχε όμως της χρηματοδότησης από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο λόγω συρρίκνωσης των διαθέσιμων πόρων αυτής.

Τέλος, έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την προμήθεια κάδων απορριμμάτων (165 τεμάχια), έτσι ώστε να ενισχυθεί ο βαθμός υλοποίησης του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των δημοτών.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΧΥΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!