Δ.Αθηναίων: «Όχι» του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας σε Μελέτη για τον Ποδονίφτη

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της περιφέρειας Αττικής για το τσιμεντάρισμα των τελευταίων 771 μέτρων της κοίτης του ρέματος του Ποδονίφτη στα σύνορα Δήμου Αθήνας και Ν.Φιλαδέφειας – Ν.Χαλκηδόνας.

Με την συγκεκριμένη κίνηση, απέρριψε έτσι και την απόφαση που είχε πάρει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθήνας και πρακτικά συμφωνεί και με την στάση αντίθεσης του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας.

Σε ανακοίνωση του, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Π. Κωνσταντίνου, σημειώνει:

«Ο ισχυρισμός του εκπροσώπου της περιφέρειας ότι η μετατροπή του ρέματος σε κλειστό οχετό ομβρίων υδάτων πρόκειται για αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις δεν έπεισε.

Τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Ν.Φιλαδέφειας-Ν.Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της κίνησης Ροές και της επιτροπής κατοίκων.

Υποστήριξα ότι μετά την Μάνδρα, η τσιμεντοποίηση του ρέματος είναι δείγμα ότι βγήκαν τα λάθος συμπεράσματα για το τι έφταιξε και πνίγηκε κόσμος:το κλείσιμο και όχι το άνοιγμα των ρεμάτων. Οτι στη πράξη αντιλαμβάνονται το τελευταίο ποτάμι της Αθήνας ως οχετό που πρέπει να συμπληρωθεί.

Θύμισα ότι η καταστροφή των ποταμών και χειμάρρων είναι συντριπτική στην Αττική.

Η παρέμβαση στο ποτάμι χρειάζεται να το σεβαστεί και να το διασώζει με τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε επιμέρους σημεία.

Καταψήφισα την ΜΠΕ.

Η διάσπαση της παράταξης Καμίνη ήταν πρωτοφανής, με έξι δημοτικούς συμβούλους να τοποθετούνται κατάά της ΜΠΕ.

Στο τέλος με διαδικαστική ντρίπλα ο Ανδρέας Βαρελάς προσπάθησε να διασώσει την επερχόμενη καταψήφιση προτάσσοντας εναλλακτική πρόταση δημιουργίας επιτροπής η οποία θα ερχόταν σε επικοινωνία με την περιφέρεια.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με δύο ψηφοφορίες: Στη πρώτη η πλειοψηφία είπε το ΟΧΙ στην ΜΠΕ με έξι αποχές της παράταξης Καμίνη αλλά η πλειοψηφία ήταν αρκετά μεγάλη (28;).

Μετά ψηφίστηκε και η πρόταση Βαρελά. Αυτ;a σημαίνει ότι συζητάμε από μηδενική βάση και όχι για μικροδιορθώσεις στην ΜΠΕ.

Στη πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που ένα δημοτικό συμβούλιο καταρρίπτει τις προτάσεις για κλείσιμο ποταμών και ρεμάτων ως τρόπο διαχείρισης των πλημμυρών θέτοντας ζήτημα συνολικότερης προσέγγισης και γιατι όχι διάνοιξης των ήδη μπαζωμένων και τσιμεντωμένων ρεμάτων.

O αγώνας για να σωθεί ο Ποδονίφτης αλλά και όλοι οι χώροι πρασίνου είναι μπροστά μας. Την Κυριακή στις 11πμ στο ΚΥΒΕ υπ;aρχει συγκέντρωση κατά του Μall στην Ακαδημία Πλάτωνος.»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΟΧΙ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!