Δ. Αθηναίων: Αποκτά εστιατόρια, αναψυκτήρια και πολιτιστικά κέντρα στον Ελαιώνα

Tον δρόμο για την εμπορική και κοινωνική αξιοποίηση της έκτασης που κατέχει ο δήμος της Αθήνας στον Ελαιώνα, ανοίγει διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την εκμετάλλευση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος για την ανάπτυξη έως του 5% των κοινόχρηστων χώρων που κατέχει ο δήμος, στον Ελαιώνα, επιτρέποντας χρήσεις όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, πολιτιστικά κτίρια κ.α.

Πρόκειται για μια διέξοδο που επιχειρεί να δώσει το ΥΠΕΝ στο δήμο λόγω των αυξανόμενων αναγκών των κατοίκων αλλά και των λιγοστών χώρων σε δημοτικά ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ανάλογους λόγους. Τονίζεται μάλιστα ότι το σχέδιο είναι συμβατό και με το νέο σχέδιο ΠΔ για τις χρήσεις γης.

Ο δήμος κατέχει στον Ελαιώνα 2.100 στρέμματα και καταλαμβάνει το 23% της συνολικής έκτασης της περιοχής. Το μεγαλύτερο μέρος, εμπίπτει στις ζώνες κοινόχρηστων χώρων που καλύπτουν το 46% της έκτασης. Επισημαίνεται δε ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κοινόχρηστων χώρων συγκριτικά με τους άλλους 4 δήμους (Αιγάλεω 34%, Μοσχάτο-Ταύρος 22,34%, Περιστέρι 14,26% και Ρέντη 12,7%).

Για την εγκατάσταση των υποδομών αυτών θα υποβάλλεται μελέτη στον Οργανισμό της Αθήνας, σε έκταση τουλάχιστον ενός οικοδομικού τετραγώνου, που θα εγκρίνεται με υπουργική απόφαση.

Ο συντελεστής δόμησης δεν θα υπερβαίνει το 0,1. Με βάση τις χρήσεις γης που καθορίζονται από το ΠΔ του 1987 για τον Ελαιώνα το σύνολο των ειδικών χρήσεων που περιλαμβάνονται στις κοινωνικές εξυπηρετήσεις (εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, περίθαλψης, πολιτισμού, αθλητισμού) χωροθετούνται ως εξής:

-στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, κτίρια εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτιστικά κτίρια κ.α

-στη ζώνη Α κτίρια κοινωνικής πρόνοιας μόνο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στην περιοχή

-στη ζώνη Δ1&2 κτίρια εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας

Πηγή:newmoney.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση