αθώοι-δηλώνουν-στις-απολογίες-τους-λε-269132
ΔΗΜΟΙ | 22.01.2013 | 13:25

Αθώοι δηλώνουν στις απολογίες τους Λεμούσιας και Ζορπίδης

Με την απολογία του άλλοτε γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια, συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στον κεντρικό δήμο.

«Ζω μία τραγωδία. Ο Θεός μου δίνει κουράγιο». Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία του ο Μ. Λεμούσιας, διακηρύσσοντας την αθωότητά του σχετικά με την εμπλοκή του στην «τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου. «Δεν έχω καμία σχέση με το κατηγορητήριο. Έχω δολοφονηθεί εκατό χιλιάδες φορές. Υφίσταμαι αυτήν την ταπείνωση και εξαθλίωση. Έχασα τη ζωή μου», είπε, με δάκρυα στα μάτια.

«Η αλήθεια είναι μόνο μία δεν υπάρχουν αλήθειες με δόσεις. Αν γνώριζα κάτι θα τον είχα ξηλώσει με τα ίδια μου τα χέρια», είπε, αναφερόμενος στον πρώην ταμία και εκ των βασικών κατηγορούμενων για την υπόθεση, Παναγιώτη Σαξώνη, τον οποίο υπέδειξε ως μοναδικό υπεύθυνο του σκανδάλου. Εξέφρασε -δε- την άποψη ότι ο πρώην ταμίας έκλεβε και πριν το 1999 οπότε ανέλαβε ο ίδιος αρμοδιότητες γενικού γραμματέα στο δήμο. «Από θύτης παρουσιάζεται ως θύμα», τόνισε, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του στην προσπάθειά του «να πάρει ελαφρυντικό, για να χαρεί τα πλούτη του».

Ο πρώην γενικός γραμματέας έκανε αναδρομή στη ζωή του, αναφερόμενος στην επαγγελματική σταδιοδρομία του και μετ’ έπειτα στην ενασχόλησή του με το δημόσιο βίο και τη συνεργασία που είχε με τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ήταν πολλές φορές μάλιστα που αναφέρθηκε με ευμενή σχόλια στον πρώην δήμαρχο, τον οποίο, όπως είπε, «βλέπαμε ως ίνδαλμα», τα χρόνια που ήταν αθλητής του στίβου.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στα δημοτικά δρώμενα σχολίασε, βάζοντας το χέρι στο Ευαγγέλιο: «Τίμησα το δημόσιο βίο της πόλης. Αλάθητος δεν είναι κανείς. Αμαρτήματα έχω κάνει, εγκλήματα όμως όχι».

Ο Μ. Λεμούσιας άφησε αιχμές εναντίον της οικονομικής επιθεωρήτριας που συνέταξε το πόρισμα των 51,4 εκατ., ευρώ, της υπεξαίρεσης, λέγοντας ότι διέπραξε χιλιάδες λάθη, ενώ παρατήρησε ότι «η συμπεριφορά της ήταν πολύ περίεργη».

Απάντησε στους σε βάρος του ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά την προ ημερών απολογία του ο Π. Σαξώνης, διαψεύδοντας τη συνάντηση γνωριμίας που φέρεται να είχε με τον πρώην ταμία στις αρχές του 1999. «Εγώ μόλις είχα αναλάβει, δεν ήξερα που είναι το γραφείο μου».

Για τον ισχυρισμό του πρώην ταμία ότι δήθεν τού παρέδιδε σε μαύρες σακούλες μετρητά, ο πρώην γενικός γραμματέας είπε ότι επρόκειτο για δήλωση «εντυπωσιασμού» και διερωτήθη: «Είναι δυνατόν να κυκλοφορεί κανείς έτσι ξεδιάντροπα;».

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» που διατηρούσε από κοινού με τον Β. Παπαγεωργόπουλο, απάντησε τα εξής: «Τι ποιο διάφανο και κρυστάλλινο να ανοιχτεί αυτός ο λογαριασμός;», ενώ αποκάλυψε ότι ποσό ύψους 310.000 ευρώ από εισφορές μελών και υποστηριχτών της «Αναγέννησης» επενδύθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος στην υπεξαίρεση εκτίμησε ότι δεν γινόταν ουσιαστικός έλεγχος. «Όλοι στεκόταν στον τυπικό έλεγχο και στην καλή πίστη», είπε.

Η απολογία Ζορμπίδη

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με τον Μ. Λεμούσια να απαντάει σε ερωτήσεις της έδρας.

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι είναι «καθαρός» και «κρυστάλλινος».

«Οι διευθυντές, οι υπάλληλοι, το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι ορκωτοί λογιστές ήταν οι ασφαλιστικές μου δικλίδες», είπε, ενώ αναφερόμενος στον Π. Σαξώνη τόνισε ότι βρήκε ένα κενό το οποίο εκμεταλλεύτηκε για να πάρει τόσα χρήματα.

O Μ. Ζορπίδης υπερασπίστηκε το έργο του στην Αντιδημαρχία Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσε με συνείδηση τα καθήκοντά του, ενώ σημείωσε ότι αποχώρησε από το δήμο διότι διαφώνησε με τον Β. Παπαγεωργόπουλο σχετικά με την πολιτική επιβολής προστίμων στους περιπτερούχους.