Σάββατο
3
Ιούνιος
Back

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: Καλεί σε απολογία Δ.Σ που μονιμοποίησε συμβασιούχους -Απάντηση δημάρχου στο aftodioikisi.gr

H νέα διοίκηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,  καλεί σε απολογία σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, αφού αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ψηφίσει τον Οκτώβριο του 2022 ομόφωνα να μην ασκήσουν έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων. Όμως αυτό παραβιάζει την διάταξη Βορίδη, που επιβάλλει ο Δήμος ως φορέας γενικής κυβέρνησης να ασκεί έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους Δήμους, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν εξασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό για την στελέχωση των Δήμων.

Σε επικοινωνία που είχε το aftodioikisi.gr  με την δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, μας τόνισε ότι  δέχτηκε κλήτευση όλο το δημοτικό συμβούλιο που ήταν παρών σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο και ότι στο αυριανό συμβούλιο θα να βγει μια απόφαση που θα έχει την στήριξη από όλες της παρατάξεις του δήμου. Τέλος, στα σχέδια του δήμου είναι μια συνέντευξη τύπου που θα εξηγεί το σκεπτικό αυτής της πράξεις της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Το ιστορικό

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος καλεί το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου σε απολογία με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο. Αυτό που κρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ότι ενώ είχε εκδώσει ακυρωτική απόφαση επί της προγενέστερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Δημητρίου και το υποχρέωνε να προχωρήσει σε άσκηση έφεσης επί των δυο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δεν «συμμορφώθηκε»! Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να ήταν ιδιαιτέρως φιλεργατική, καθώς δικαίωσε τους 34 εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας COVID – 19, αλλά παραβίαζε την νομοθεσία περί εξάντλησης των ένδικων μέσων.

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής «η πράξη του δημοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, κατά παράβαση του άρθρο 72 του νόμου 3852/2010 και του άρθρο 37 του νόμου 4915/2022 επέλεξε να μην ασκήσει ένδικα μέσα, δηλαδή η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών».

Πειθαρχικό παράπτωμα

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απευθύνεται σε κάθε δημοτικό σύμβουλο και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και υπερψήφισαν μεταξύ άλλων τη ‘συμμόρφωση’ του Δήμου στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφάσισαν τη μη άσκηση εφέσεως κατά αυτόν από το Δήμο, παραβιάζουν εν γνώση τους τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4915/2022».

«Οι ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις συνιστούν το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ως αθέτηση νομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, δεδομένου ότι υπό την ιδιότητα ως δημοτικού συμβούλου και ακολούθως του εκπροσώπου του Δήμου δεν ασκήσατε, με δόλο, τα καθήκοντά σας και δεν τηρήσατε την αρχή νομιμότητας», αναφέρεται στο έγγραφο του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που απευθύνεται σε καθέναν από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αγ. Δημητρίου ξεχωριστά καλώντας τους σε απολογία!

Τέλος , οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγ. Δημητρίου καλούνται σε 20 μέρες από την επίδοση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «σε εγγραφή απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου για τις πράξεις και παραλείψεις όσων αναλύονται ανωτέρω».  Στο ίδιο έγγραφο της απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι «εφ’ όσον η προθεσμία των 20 ημερών παρέλθει άπρακτη οι δημοτικοί σύμβουλοι Θα κριθούν ως ‘αναπολόγητοι’ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προβεί στις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!