Απάντηση Μπαλάφα για τις ανάγκες προσφύγων σε δήμους Καβάλας – Παγγαίου

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, με θέμα την επείγουσα κάλυψη αναγκών προσφύγων και μεταναστών στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον βουλευτή Καβάλας κ. Παναγιωτόπουλο για τη δυνατότητα που μου δίνει να αναφερθώ στην αξιοσημείωτη προσφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και να τον ενημερώσω, και δια αυτού τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι ενισχύονται οικονομικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι οποίοι έχουν ή είχαν χώρους φιλοξενίας προσφύγων και ανέλαβαν αυξημένες ευθύνες για την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών τους.

Σημειώνω, ότι οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου δεν φιλοξενούν πλέον πρόσφυγες, μετά το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου. Η φιλοξενία ήταν προσωρινή σε ήδη υπάρχουσες, κατάλληλες δομές. Έτσι σε συνεννόηση του Υπουργείου και συγκεκριμένα εμού με τη Δήμαρχο Καβάλας έγινε συντεταγμένη αποχώρηση και μεταφορά των 720 προσφύγων που φιλοξενούνταν στον Δήμο Καβάλας και των 220 στον Δήμο Παγγαίου, σε άλλες οργανωμένες δομές φιλοξενίας είτε στη Νέα Καρβάλη, είτε εκτός Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Απαντώντας λοιπόν, και στα 2 σκέλη της ερωτήσεως σας κ. Παναγιωτόπουλε, σας ενημερώνω, ότι υπέγραψα τις σχετικές αποφάσεις για την ενίσχυση Δήμων και Περιφερειών που διατηρούν χώρους φιλοξενίας, για την κάλυψη των δαπανών τους, με το συνολικό ποσό των 2.800.000 ευρώ, από εθνικούς πόρους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Δήμος Καβάλας που ενισχύεται με 90.000 ευρώ, όπως είχα διαβεβαιώσει πριν λίγες ημέρες τη Δήμαρχο Καβάλας, ο Δήμος Παγγαίου με 20.000 ευρώ και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με 50.000 ευρώ.

Ως προς το τρίτο σκέλος της ερώτησης, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τις επιπλέον δαπάνες σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενημερώνω ότι, τώρα εκταμιεύονται οι ευρωπαϊκοί πόροι και για την διαχείρισή τους συστήθηκε Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων.

Μέσω αυτών των διαδικασιών θα γίνεται η περαιτέρω χρηματοδότηση ενώ υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από εκεί θα γίνεται ο έλεγχος, η ροή και η διάθεση των πόρων».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!