Άκυρη δανειακή σύμβαση δήμου Ζακύνθου και πρώην Εμπορικής

Άκυρη κρίθηκε, με την υπ’ αριθμό 116/2018 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών που εκδόθηκε χθες λίγο πριν από το μεσημέρι, η δανειακή σύμβαση ποσού ύψους 5.500.000€ που είχε συνάψει το 2006 ο Δήμος Ζακύνθου με την τότε Εμπορική τράπεζα της Ελλάδος και σήμερα ως καθολική διάδοχο της την τράπεζα Alpha Bank.

Με την απόφαση αυτή εξαφανίστηκε η υπ’ αριθμό 35/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου και έγινε δεκτό ότι η ως άνω δανειακή σύμβαση είναι άκυρη επειδή δεν υπήρχε διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη νομιμότητα της υπ’ αριθμό 119/2006 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου με την οποία συνάφθηκε η σύμβαση του δανείου.

Αναπροσαρμογή τόκων

Μετά από αυτό έγινε δεκτή η επικουρική βάση της αγωγής της τότε Εμπορικής Τράπεζας με την οποία υποχρεώνεται ο Δήμος Ζακύνθου να καταβάλει στην τράπεζα Alpha πλέον το ποσό των 5.500.000€ σύμφωνα με τις διατάξεις του αδικαιολογήτου πλουτισμού. Η καταβολή θα γίνει με το νόμιμο τόκο (αυτόν που προβλέπεται και ισχύει για το δημόσιο και τα ΝΠΔΔ) και ανέρχεται στο 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής αντί του νόμιμου τόκου από το 2008, με τον ισχύοντα τραπεζικό τόκο υπερημερίας και με ανατοκισμό ανά εξάμηνο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αν ήταν ισχυρή η δανειακή σύμβαση, οι τόκοι υπερημερίας και ο ανατοκισμός ανά εξάμηνο θα εκτόξευαν την οφειλή του Δήμου Ζακυνθίων σε δυσθεώρητα ύψη.
Με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τράπεζα να επιστρέψει στο Δήμο Ζακύνθου το ποσό των 917.210€, ως ποσά που καταβλήθηκαν από το Δήμο του νησιού στο πιστωτικό ίδρυμα με αιτία την άκυρη δανειακή σύμβαση.

Δεν την αναγνώρισε…
Ουδέποτε Δήμος αποδέχθηκε την οφειλή του προς την Εμπορική Τράπεζα, που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, για τους κάτωθι λόγους: Διότι εμπίπτει στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει προτού συναφθεί σύμβαση να ελεγχθεί η νομιμότητά της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αν κατά παράβαση των ανωτέρω συναφθεί, τότε είναι άκυρη και λογίζεται ως ουδέποτε συναφθείσα για τους ίδιους λόγους που επεξηγούνται παραπάνω. Επιπλέον αυτής, απόλυτα άκυρη είναι και η εξαρτώμενη από τη δανειακή σύμβαση από 9-6-2006, σύμβαση εκχώρησης και ενεχυρίασης απαιτήσεων, καθώς τα επίδικα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, έχουν έντονο ανταποδοτικό χαρακτήρα, διότι τείνουν στην προβολή των τουριστικών επιχειρήσεών μας, όπως γίνεται δεκτό κατά πάγια Νομολογία και ευρύτερα στη Νομική Επιστήμη.

Τι σημαίνει
αυτή η εξέλιξη…

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτή η απόφαση έχει σημασία για τον εξής λόγο: Εάν θα εκδικαζόταν σύμφωνα με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό ή με βάση τη σύμβαση είναι εξαιρετικής σημασίας διότι πλέον ο τόκος που εκδικάζεται είναι το προνομιακό επιτόκιο του δημοσίου, δηλαδή το 6% από την επίδοση της αγωγής και όχι το επιτόκιο – δικαιοπρακτικός τόκος που είχε οριστεί αρχικά από τη σύμβαση και εν συνεχεία ο τόκος υπερημερίας που είναι 2% πάνω από το δικαιοπρακτικό τόκο. Στο ποσό αυτό οι τόκοι αποτελούν ένα τεράστιο μερίδιο. Για παράδειγμα στα 5.500.000 ευρώ μπορεί να φθάνει και το 1.000.00€. Υπάρχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη που θα έχει αφενός οι αγωγές που ήδη υφίστανται εν εξελίξει με κάποιους ξενοδόχους που είχαν εκχωρήσει τα τέλη παρεπιδημούντων στην Εμπορική Τράπεζα και τα εισέπραττε σαν εγγύηση για τη δανειακή σύμβαση διότι πλέον εφόσον δεν υπάρχει σύμβαση τίθεται ζήτημα για το ότι οι ξενοδόχοι δεν οφείλουν πλέον να τα καταβάλουν στην εμπορική τράπεζα και για τιε αγωγές που έχουν ήδη εκδικαστεί και θα έχουν ασκηθεί εφέσεις και εκκρεμούν στο εφετείο των ξενοδόχων κατά του Δήμου Ζακύνθου.

Και τούτο διότι ως εγγυητές του συγκεκριμένου δανείου είχαν μπει οι ξενοδόχοι. Με μια απόφαση Δημάρχου όμως το 2008, τα λεφτά αυτά δεν πήγαιναν στην Τράπεζα για την εξόφληση του δανείου, αλλά έμπαιναν στο ταμείο του Δήμου. Η τράπεζα αξίωνε το ποσό αυτό και απειλούσε με κατασχέσεις. Πέραν όλων των άλλων η ανωτέρω δικαστική απόφαση αποτελεί δικαίωση των όσων ισχυρίζονταν ο έγκριτος νομικός Γεράσιμος Μπετίνης, πολύ δε περισσότερο για τη μνήμη του εξίσου έγκριτου συναδέλφου του αείμνηστου Θεοδόση Καλογερόπουλου. Από κοινού είχαν κάνει λόγο τότε για ακυρότητα της εν λόγω δανειακής σύμβασης λόγω έλλειψης προσυμβατικού ελέγχου και εκ των πραγμάτων σήμερα δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

πηγή: imerazante.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!