3ο Πανελλήνιο συνέδριο ορεινής διάσωσης στην Καλαμπάκα.Θεαματικές εικονικές διασώσεις στους βράχους των Μετεώρων - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
17
Οκτώβριος
Back

3ο Πανελλήνιο συνέδριο ορεινής διάσωσης στην Καλαμπάκα.Θεαματικές εικονικές διασώσεις στους βράχους των Μετεώρων


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα το 3ο συνέδριο ορεινής διάσωσης, το περασμένο Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου 2008. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα διάσωσης και ειδικότερα το τοπικό παράρτημα, σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμπάκας. Στην πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Βύρων Μπουτίνας, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Μουζάς, που είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, όπου μετέφερε τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Νίκος Λέγγας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη, καθώς επίσης Νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Τοποθετήσεις έκαναν ακόμη, ο κ. Κώστας Πλακιάς ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαμπάκας κ. Γιώργος Παπαπολύκαρπος, ο Πρόεδρος της ΟΦΟΕΣΕ κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΟδ κ. Θανάσης Σωτηράκης.
Το συνέδριο παρακολούθησαν μέλη από όλα τα παραρτήματα της ΕΟδ στην Ελλάδα, εκπρόσωποι άλλων εθελοντικών οργανώσεων, ορειβατικών συλλόγων, διασώστες του ΕΚΑΒ και διασώστες της Σέρβικης Ομάδας διάσωσης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν και μέλη της Λέσχης Ειδικών δυνάμεων Τρικάλων. Βραβεύτηκαν άτομα που έχουν προσφέρει πολλά στην ΕΟδ και όχι μόνο. Επίσης έγινε ανταλλαγή πλακετών και αναμνηστικών με τον δήμο Καλαμπάκας.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε περισσότερο θεωρία, με εισηγήσεις από έμπειρους ανθρώπους που εμπλέκονται στο κεφάλαιο που λέγετε «διάσωση». Έγινε επίδειξη για διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ορεινή διάσωση, πρώτες βοήθειες, διασωστικά μέσα, πρωτόκολλο για την κοινοποίηση τραγικού συμβάντος, προβλήματα στην Αεροδιάσωση, νομικά θέματα και πολλά άλλα σημαντικά που συνηγορούν σε μια διάσωση. Στο τέλος της πρώτης ημέρας έγινε πρακτική εξάσκηση και επίδειξη στη μεταφορά διασωστών για προσέγγιση τραυματία, σε ορθοπλαγιά πάνω από το Κέντρο Υγείας με τη συμμετοχή του ελικοπτέρου της εταιρίας INTERSALONIKA.

Η δεύτερη ημέρα ήταν μοναδική σε θέαμα, καθώς στην πρακτική εξάσκηση σε αεροδιασώσεις, συμμετείχαν τρία ελικόπτερα. Ένα SUPER PUMA της πολεμικής Αεροπορίας, ένα της Ελληνική Αστυνομίας και ένα της INTERSALONIKA. Ανάλογες τέτοιες εικονικές διασώσεις με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη Ελλάδα. Η βάση των ελικοπτέρων ήταν στο γήπεδο Καλαμπάκας και από εκεί γινόταν όλος ο συντονισμός. Το θέαμα ήταν μοναδικό και το παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα πολλοί πολίτες με τις οικογένειές τους. Σε αυτό συνηγόρησε το φόντο των Μετεώρων που είναι μοναδικό στον κόσμο. Πάνω στους βράχους έγινε και η εικονική διάσωση αναρριχητών. Τα σενάρια περιελάμβαναν ακόμη, εντοπισμό αγνοουμένων με τη θερμική κάμερα του ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας στον Κόζιακα, αναγνώριση των σημαντικότερων κορυφών της Πίνδου, όπως Καραβούλα, Νεράιδα, Μαρόσα κ.α.
Επίσης, καταρρίχηση διασωστών και ανέλκυση τραυματιών από το ελικόπτερο SUPER PUMA. Σημειωτέο πως ένας από τους κυβερνήτες του ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας, ήταν ο κ. Γιάννης Φραγκιαδουλάκης που μεγάλωσε στα Τρίκαλα και ξέρει καλά την περιοχή.

Τελειώνοντας το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες του συνεδρίου, έγινε η απολογιστική όπου επισημάνθηκαν οι τυχόν παραλήψεις που υπήρχαν, οι οποίες ήταν μηδαμινές και το αποτέλεσμα εξαιρετικό, όπως επιβάλεται βέβαια σε διασώσεις.

Στο τέλος ο δήμαρχος κ. Μπουτίνας,  ευχαρίστησε την ΕΟδ για την άρτια οργάνωση, όλους όσους συμμετείχαν στο συνέδριο και ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί ξανά στην Καλαμπάκα την επόμενη φορά και ακόμη αν είναι δυνατόν, να γίνει η διοργάνωση ενός Παγκόσμιου συνεδρίου. Επισήμανε επίσης το μοναδικό θέαμα που πρόσφεραν οι εικονικές αεροδιασώσεις στους βράχους των Μετεώρων και έχασαν αυτοί που δεν το παρακολούθησαν.

Νίκος Σαλέπης
Τρίκαλα

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!