Ξεκινά νέο ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει  πόλεμο τιμών από την Τουρκία είναι η προώθηση σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις αλλά και επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

 «Σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ και υπάρχει η βούληση ώστε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να έχουμε τα πρώτα προεδρικά διατάγματα και μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. Οποιοδήποτε σχέδιο προώθησης του ελληνικού ψαριού και ανάδειξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, θα πρέπει να εδράζεται σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν πάγια θέματα αλλά ο κλάδος   είναι ώριμος να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας Απόστολος Τουραλιάς κατά την εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΛΟΠΥ .

«Δίνουμε έμφαση στη διαμόρφωση εποικοδομητικής σχέσης με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα επιβεβαιώνω ότι η συνεργασία μας με το υπουργείο βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε και με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την έγκριση λειτουργίας των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή κατά το χαιρετισμό της στην ίδια εκδήλωση ανέφερε σε σχέση με το χωροταξικό, ότι ήδη μαζί με Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου λειτουργεί  σε επίπεδο επιτροπών μια διυπουργική επιτροπή για να επεξεργαστεί «πρώτον τις προϋποθέσεις αναδόχου για την αξιολόγηση του ειδικού χωροταξικού για τη θάλασσα και να εργαστεί αποτελεσματικά για την βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των περιοχών ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών».

Από την πλευρά του υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου σε σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετάμε για τις ΠΟΑΥ να εγκρίνονται με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με προεδρικό διάταγμα. Αυτό θα απελευθερώσει τη διαδικασία θα την επιταχύνει θα διευκολύνει και τις αναθεωρήσεις στο μέλλον».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 1,5 με 2 χρόνια να ολοκληρωθεί αλλά, εκτίμησε ότι θα λύσει πολλά προβλήματα. «Μέχρι τότε μέσα στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε τον Μάρτιο θα γίνουν βελτιώσεις στα υφιστάμενα ειδικά χωροταξικά μεταξύ των οποίων είναι της υδατοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα από τον κλάδο τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να μας στείλουν το ταχύτερο δυνατό κάποιες προτάσεις για τέτοιου είδους αλλαγές δηλαδή μέσα στο επόμενο 20ήμερο δεδομένου ότι θα καταθέσουμε το σχέδιο νόμου τέλος Μαρτίου» τόνισε.

 

 

Σημειώνεται ότι τα μέλη της ΕΛΟΠΥ από 21 είναι πλέον 23 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Έως τα τέλη 2019 τα μέλη της ΕΛΟΠΥ από ιδίους πόρους έχουν επενδύσει ποσό που ξεπερνά το 1,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις μπορεί οι καταστροφές σε υποδομές υδατοκαλλιεργειών στην Ισπανία λόγω καιρού,  μπορεί να δώσει μια ώθηση στις τιμές. Κι αυτό την ώρα που αυτές έχουν συμπιεστεί λόγω της αύξησης παραγωγής της Τουρκίας αλλά και της πρακτικής των επιδοτήσεων των εξαγωγών που έχουν πλήξει την ελληνική παρουσία στο εξωτερικό. Με βάση πάντως το ΥΠΑΑΤ η Ελλάδα μετά το brexit είναι η πρώτη σε αξία και ποσότητα παραγωγής χώρα της ΕΕ σε επίπεδο υδατοκαλλιεργειών. Το 80% της παραγωγής εξάγεται. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα παράγει το 60% τσιπούρας και λαβρακίου στην ΕΕ και το 30% διεθνώς.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, ΕΙΔΙΚΟ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!