Λιβύη και επενδύσεις φέρνουν κοντά Abu Dabi και Αθήνα

Στενή φαίνεται να είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο σκεπτικισμός των Εμιράτων έναντι του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού, η σύγκρουση συμφερόντων μέσα στο σουνιτικό Ισλάμ μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας που είναι πολύ στενός φίλος των ΗΑΕ, αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγουν στη μετά – μνημόνιο Ελλάδα φαίνεται ότι έφεραν τα τελευταία χρόνια κοντά το Αμπού Ντάμπι και την Αθήνα. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε σε πολλά επίπεδα (ασφάλειας, οικονομίας και άμυνας) από την προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση των πολυμερών συμμαχιών για την ανάσχεση της Τουρκικής επεκτατικότητας και συνεχίζεται σταθερά κι από τη σημερινή κυβέρνηση, αναφέρουν γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή. Ειδικά μετά τις κινήσεις της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης φαίνεται ότι υπήρξε περισσότερη προσέγγιση της Ελλάδας με τα ΗΑΕ καθώς τα τελευταία δε βλέπουν με θετικό τρόπο τα όσα επιδιώκει η γείτονα χώρα στην Αν. Μεσόγειο και στο χάρτη της ενέργειας.

Έτσι, δεν ερμηνεύεται ως τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ ήλθαν κορυφαίοι παράγοντες από την εκεί χώρα.

Από την πλευρά των ΗΑΕ, εκτός από τον Υπουργό Επικρατείας Sultan Al Jaber, στο Forum που έγινε στην Αθήνα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Mohamed Saif Al Suwaidi, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Hamad Al Dhaheri και Saif Al Mashghoni, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment CompanyKhalid Al Rashdio πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle HillsMohammed Al Abbar, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council Ahmed Al Muhairi, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ) Marwan Al Suwaidi, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi BankKarim Karoui και ο αντιπρόεδρος της Mubadala PetroleumAdnan Omar Bu Futeem. Επίσης εκπροσωπήθηκα  σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα ήταν και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Οι τομείς σε οικονομικό επίπεδο που ενδιαφέρουν τους Άραβες είναι ο Τουρισμός, οι Υποδομές, η Ενέργεια, το Real Estate. Βέβαια οι Άραβες δεν είναι, ειδικά σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, να ακολουθούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μάλιστα τις ελληνικές ιδιαιτερότητες ωστόσο πλέον, όπως αναφέρεται υπάρχει και η διάθεση και η γνώση κι από τις δυο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το Abu Dhabi Investment Authority που διαχειρίζεται τα αποθέματα πετρελαίου των Εμιράτων, έχει ενεργητικό που υπολογίζεται σε 875 δισ δολάρια, με αύξηση περίπου 10% ετησίως. Το Fund επενδύει παγκοσμίως σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε Υποδομές και στο Real Estate ενώ εσχάτως ενδιαφέρεται και για την πράσινη οικονομία.

 Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΛΙΒΥΗ, ABU DABI


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!