ταιπεδ-έτοιμη-για-άμεση-αξιοποίηση-η-μ-500352
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.04.2019 | 16:06

ΤΑΙΠΕΔ: Έτοιμη για άμεση αξιοποίηση η μαρίνα Αλίμου

«Με το κλειδί στο χέρι» και έτοιμη για άμεση αξιοποίηση είναι η μαρίνα Αλίμου, η οποία κατασκευάστηκε και λειτούργησε τη δεκαετία του 1960 και αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επισημάνθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, με την προσθήκη πως η θέση της στο παράκτιο μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση από ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ενώ παράλληλα προσφέρει στα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτή ταχεία πρόσβαση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και του Σαρωνικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει σήμερα περισσότερες από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

Όπως αναφέρεται από το Ταμείο, η ανάπτυξη της μαρίνας Αλίμου σε σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφος αναψυχής και ταυτόχρονα πόλο τουρισμού και αναψυχής επισφραγίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) έγκρισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας, μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Π.Δ. επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210 στρεμμάτων, συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν στη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super market, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία κ.λπ.), χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές χρήσεις (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εκθεσιακό- συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.).

Επίσης, το Π.Δ. προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της δραστηριότητας αυτής, με την άρτια οργάνωση του σχετικού χώρου, την αναβάθμιση των υποδομών, την κατασκευή υπόστεγου συντήρησης σκαφών κ.ά. Παράλληλα, σε συγκεκριμένη περιοχή προβλέπονται χρήσεις ναυταθλητισμού. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας περιλαμβάνει ακόμη διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμο, χώρους στάθμευσης και χώρους αστικού πρασίνου.

Τέλος, με το Π.Δ. θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών του τουριστικού λιμένα. Στο πλαίσιο αυτό, η λιμενολεκάνη της μαρίνας (επιφάνειας περίπου 240 στρεμμάτων) θα μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 1.200 θέσεις ελλιμενισμού, εξυπηρετώντας σκάφη μεγέθους έως και 45 μέτρων. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, πόντιση νέων πλωτών προβλητών, εγκατάσταση μόνιμων αγκυροβολίων (ρεμέτζων), δίκτυα παροχών στα σκάφη κ.λπ., καθώς και σταθμό καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων σκαφών, νηοδόχο και ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών κ.λπ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρουν τα στελέχη του, μετά από μία σειρά στοχευμένων ενεργειών, διευθέτησε έγκαιρα το σύνολο των θεμάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία, αλλά και την αξιοποίηση της μαρίνας Αλίμου. Ειδικότερα, μερίμνησε για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της με την πρόσφατη έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λειτουργία της μαρίνας στην υφιστάμενη κατάσταση.

Ακόμη, τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με τον δήμο Αλίμου αναφορικά με τη χρήση του κολυμβητηρίου, ενώ υπήρξε και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με παλαιούς ενοίκους και χρήστες της μαρίνας.

Το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών όχι μόνο αποκατέστησε ήδη τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της μαρίνας διασφαλίζοντας την ομαλή απόδοσή της στον νέο παραχωρησιούχο, αλλά επιπλέον επιτυγχάνει την πλήρωση του συνόλου των αναβλητικών αιρέσεων για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από την πλευρά του παραχωρούντος ΤΑΙΠΕΔ, συντομεύοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης.