Τα καπνικά «σανίδα σωτηρίας» για το πακέτο των έμμεσων φόρων – Αντιδράσεις βιομηχανίας και λιανοπωλητών - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
20
Μάρτιος
Back

Τα καπνικά «σανίδα σωτηρίας» για το πακέτο των έμμεσων φόρων – Αντιδράσεις βιομηχανίας και λιανοπωλητών

Μια νέα φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά μετά τις 7 που έγιναν τα τελευταία 6 χρόνια είναι επί τάπητος στη διαπραγμάτευση, όπως δήλωσε τα χάραμα της Κυριακής κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. «Ανάμεσα στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα» είπε. Ωστόσο το θέμα εγείρεται προφανώς ως σανίδα σωτηρίας την ώρα που τα έσοδα από τους φόρους στα καπνικά έχουν μειωθεί τα χρόνια της κρίσης κατά 6,5% παρά τις αυξήσεις, ενώ έχει εκτιναχτεί το λαθρεμπόριο και τα μερίδια αγοράς των παράνομων τσιγάρων και καπνού.

Στα καπνικά συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το κύμα φορολογικών αυξήσεων τον προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί το λαθρεμπόριο με τεράστιες απώλειες για την οικονομία. Με τη μορφή είτε ΦΠΑ είτε ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι επτά διαδοχικές αυξήσεις στη φορολογία καπνικών (από το 2010) είχαν ως αποτέλεσμα το 86% της Μέσης Σταθμισμένης Λιανικής Τιμής των σχετικών προϊόντων να αντιστοιχεί σε φόρους. Το γεγονός αυτό, εξηγούν οικονομολόγοι και συντελεστές της αγοράς, ευθύνεται για την κατακόρυφη πτώση της νόμιμης αγοράς και την παράλληλη ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου. Πρόσφατη μελέτη της KPMG καταδεικνύει πως στην Ελλάδα διακινούνται παράνομα 4 δισ. παράνομα τσιγάρα, το οποίο σημαίνει πως 22% της αγοράς απαρτίζεται από λαθραία προϊόντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων  Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής ο πρόεδρος Γιώργος Δούκας σημείωσε ότι η φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα ανήλθε από 73% στο 84% της τελικής του τιμής μέσα σε λίγα χρόνια. Οι συνεχείς αυξήσεις φόρου μπορούν να φέρουν λιγότερα έσοδα, ή ακόμη και να εξαφανίσουν μια αγορά, κατακρημνίζοντας θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα, ανέφερε.

Έρευνα του ΙΟΒΕ, παράλληλα, υπολογίζει ότι τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών ανέρχονται ετησίως σε περισσότερα από €700 εκατ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο των €300 εκατ. που είχαν προϋπολογισθεί από την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ενδεικτικά, σε μία μόνο επιχείρηση πέρυσι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης 13.000.000 παρανόμως εισαχθέντα τεμάχια τσιγάρων, με τους αναλογούντες δασμούς και φόρους να πλησιάζουν τα €2,4 εκατ.

Σε δελτίο τύπου, επίσης, που εκδόθηκε από την OLAF, την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζεται η συμβολή της Γενικής Γραμματείας στις επιχειρήσεις εντοπισμού και κατάσχεσης των λαθραίων τσιγάρων, καθώς το Αιγαίο ήταν ο στόχος των δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της OLAF αυτή τη σεζόν.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση : «Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ελληνικό AFCOS), ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατέσχεσαν, 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια».

Επενδύσεις από τις βιομηχανίες

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς εφόσον προχωρήσει το σενάριο για αύξηση των φόρων στα καπνικά αυτό θε έλθει σε μια συγκυρία επενδύσεων του κλάδου.

Πρόσφατα η έχουσα το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης στην χώρα (πάνω από τα 40%) η Philip Morris International και η θυγατρική της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, ανακοίνωσαν  Συμφωνία Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση που αφορά στην αγορά  ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου για  τα επόμενα   τρία   χρόνια. Η Συμφωνία υπεγράφ  από  τον  Υπουργό   Αγροτικής Ανάπτυξης,   κ.   Βαγγέλη   Αποστόλου,  και τον Διευθύνοντα   Σύμβουλο της Philip Morris International,  κ.  Ανδρέα  Καλαντζόπουλο,  παρουσία  του  Πρωθυπουργού  κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε, μάλιστα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας:  «Με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσαστο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Philip Morris International  επισφραγίζεται η πρόθεση   της   διεθνούς   αυτής   εταιρείας   να   προμηθευτεί   από   τους   Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000  τόνους  καπνού  στην  τριετία 2016 –  2018  και από  την άλλη η δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν   ανταγωνιστική   σε   διεθνές   επίπεδο   και   υψηλής   ποιότητας   την   παραγωγή ελληνικών   καπνών  ανατολικού  τύπου.  Πρόκειται  για   μια  χαρακτηριστική  περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά ωφέλησε   όλους   τους   εμπλεκόμενους,  ευνοεί   την   συλλογική   δραστηριοποίηση   και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».

Παράλληλα στην υλοποίηση σημαντικών πλάνων και επενδύσεων για την ελληνική αγορά προχωράει και η British American Tobacco Hellas που επέλεξε την Ελλάδα για την δημιουργία στρατηγικού διεθνούς κέντρου του Ομίλου. Οι επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνουν εντός της επόμενης τριετίας. Αυτό ανέφερε ο Τζιανπέρο Παζανέζε πρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία και  λειτουργία του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Kέντρου της British American Tobacco στον Πειραιά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το Κέντρο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016 και στην ανάπτυξή του έχει δυνατότητα κάλυψης 10 χωρών. Θα δημιουργήσει έναν διεθνή κόμβο, στον οποίο θα διακινούνται από την Ευρώπη προϊόντα ετήσιας αξίας έως 1,1 δισ. Ευρώ (περίπου 3,1 δισεκατομμύρια τσιγάρα)  και θα μεταφέρονται σε Κύπρο, Μάλτα,  με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη για την κίνηση στο λιμάνι, τις μεταφορές και την Ελληνική οικονομία γενικότερα. Με δυνατότητα να διπλασιάσει τον όγκο προϊόντων, συμβάλλοντας στην απασχόληση στην περιοχή, με μεγάλη αύξηση στη διακίνηση και στον αριθμό των φορτηγών εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα γίνει εφικτό με την λειτουργία του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!