Στρατηγικοί κακοπληρωτές: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί 150.000 δανειοληπτών

Στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περίπου 150.000 δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη θα προχωρήσουν από Σεπτέμβριο και σε βάθος πενταετίας οι εποπτικές αρχές.

Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι δανειολήπτες κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις, κρύβουν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος υπολογίζεται ότι 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Μάλιστα από τα δάνεια αυτά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Οι δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής και εκκρεμούν στα δικαστήρια θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι ότι ότι δίνουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου από τους πιστωτές τους. Αν δεν το κάνουν αυτό, από τον Σεπτέμβριο η άρση θα γίνεται αυτόματα και αν οι ίδιοι εκφράζουν αντιρρήσεις θα βγαίνουν εκτός του νόμου και θα χάνουν κάθε προστασία.

Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρχει ανταλλαγή των στοιχείων μεταξύ των τραπεζών. Οι τράπεζες θα τροφοδοτούν με στοιχεία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα από την οποία όσοι έχουν έννομο συμφέρον θα μπορούν να αντλούν στοιχεία ώστε αν έχουν εικόνα από όλα τα δάνεια και τυχόν οφειλές αλλά και καταθέσεις του δανειολήπτη. Έτσι θα μπορούν να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκτιμάται ότι είναι το 20% όσων έχουν προσφύγει στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από τις 15/09 και μετά όσοι βρεθούν να έχουν καταθέσεις τις οποίες έχουν αποκρύψει θα καλούνται να αποπληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια χωρίς καμία ρύθμιση.

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!