Στο μικροσκόπιο του Υπ. Οικονομικών τα «απόνερα» από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες κι ο κίνδυνος εκτίναξης των επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους από μια σειρά αναπροσαρμογών σε τέλη, τεκμήρια, συνδεόμενους φόρους έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό γιατί πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους υπάρχουν και οι κοινωνικές και πολιτικές που βέβαια μόνο αμελητέες δεν είναι.

Έτσι, ήδη συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας η οποία θα αξιολογήσει συνολικά τις επιπτώσεις της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης και θα καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα θα λειτουργεί και η εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας της φορολογικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί ότι ήδη είναι καταγεγραμμένη η δέσμευση της κυβέρνησης δια στόματος υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη

Επίσης όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», εκτός από τις Τιμές Ζώνης που ήδη άλλαξαν, μελετώνται αλλαγές επίσης στα όρια ζωνών, συντελεστές εμπορικότητος κλπ, αλλά και εντάξεις νέων περιοχών που παραμένουν ξανά εκτός αντικειμενικών . Μέσα από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διαθέτουν «φιλέτα» κι έτσι θα δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος έως και 200 εκατ. ευρώ που θα στηρίξει το σχέδιο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Πάντως η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές και την απομείωση των δυσμενών αποτελεσμάτων από τις αυξήσεις είναι δύσκολη υπόθεση. Π.χ. μια γονική παροχή επηρεάζεται καταλυτικά καθώς με τις αυξήσεις το όριο των 150.000 ευρώ για το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.

Γιαυτό το πρώτο άμεσο και ορατό αποτέλεσμα των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες είναι η κατακόρυφη αύξηση των προς μεταβίβαση ακινήτων. Έτσι σε πολλά συμβολαιογραφικά γραφεία σπεύδουν οι φορολογούμενοι για να κάνουν γονικές παροχές ή να μεταβιβάσουν ακίνητα ώστε να μην επιβαρυνθούν από την εκτίναξη σε πολλές περιοχές αντικειμενικών αξιών.

Υπενθυμίζεται φόρος είναι στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας, που βέβαια από 1η 1ου 2022 για 7. 634 ζώνες (55% του συνόλου) καταγράφεται αύξηση 19,5% κατά μέσο όρο. Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος μεταβίβασης ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.450 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 2.050 ευρώ, ο σήμερα είναι 3.045 ευρώ και σε έξι μήνες ανεβαίνει στις 4.305 ευρώ. Για μια τέτοια μεταβίβαση, ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο να «τρέξει» έως το τέλος του έτους.

Επίσης η μεταβολή στα όρια αντικειμενικής αξίας επιδρά και στα όρια απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά. Με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, υπάρχουν περιπτώσεις που η φορολογητέα αξία της πρώτης κατοικίας ξεπερνά τα αφορολόγητα όρια και έτι οι αγοραστές θα κληθούν, εάν δεν αλλάξει κάτι στα όρια μέσα από τη δουλειά της Ομάδας Εργασίας, να καταβάλλουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]