Ρωσία: Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα το 2016 – Eυκαιρίες για τον τουρισμό

Η  εμβάθυνση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και η ενίσχυση της συνεργασίας σε σειρά τομέων και κυρίως η ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών δράσεων αποτελεί τον κύριο στόχο της ανακήρυξης του 2016 ως έτος Ελλάδος στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου που έγινε την άνοιξη του 2015 δημιουργεί έστω και λόγω συγκυρίας μια λαμπρή ευκαιρία για την προβολή της χώρας σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες για τον τουρισμό αγορές. Κι αυτό την ώρα που η κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και οι ανησυχίες ασφάλειας στην Αίγυπτο αναπόφευκτα φέρνουν τη χώρα ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών.

Ήδη από τις 8/12/2015 το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης για την στήριξη των αναγκών των προξενικών αρχών για την έκδοση θεωρήσεων ώστε να στηρίξει από την πλευρά του τη ζήτηση για εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα. Ανακοινώσεις μάλιστα αναμένονται σύντομα ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι προκρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η προβολή της χώρας στη Ρωσία, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας, θα γίνει με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα είναι συνεχής μέχρι τον Δεκέμβρη του 2016. Στο πρόγραμμα για το οποίο ο τουριστικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες περιλαμβάνει οικονομικά συνέδρια, διασκέψεις, ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, εκδηλώσεις στους τομείς εκπαίδευσης, εκμάθησης της γλώσσας, επιστήμης, πολιτιστικής κληρονομιάς, τέχνης, αθλητισμού, καθώς και ανταλλαγής νέων κ.α. Επαφίεται στη χώρα να δείξει τον καλύτερο εαυτό της και να αξιοποιήσει λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία.

Επίσης με αφορμή τη συμπλήρωση 1000 χρόνων από την παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τη Μόσχα με μία από τις πιθανές ημερομηνίες να είναι η 15η Ιανουαρίου 2016. Εκεί, θα έχει συνάντηση και με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2013 δέχτηκε 1,175 εκατ. Ρώσους τουρίστες, ενώ το 2014 είχε 1.016 εκατ. (-13,6%). Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 από τις προξενικές αρχές είχαν εκδοθεί περίπου 400 χιλιάδες βίζες.

Πάντως η ενίσχυση του έργου των προξενικών αρχών είναι πρώτη προϋπόθεση για να αξιοποιήσει η χώρα μας μία ενδεχόμενη αύξηση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα λόγω της Ρωσοτουρκικής διένεξης. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης προκειμένου να γίνει εφικτή η άνοδος του αριθμού των ρώσων επισκεπτών το προξενείο Μόσχας θα πρέπει εκδίδει έως 15.000 βιομετρικές βίζες/ημέρα. Πάντως αυτό που ζητούν όλοι οι τουριστικοί παράγοντες από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς είναι σοβαρότητα και συγκεκριμένο σχέδιο απαλλαγμένο από βερμπαλισμούς έτσι ώστε να γίνει δυνατή η υλοποίηση μίας στρατηγικής ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, η οποία να πατά σε σταθερές στέρεες βάσεις και όχι σε συγκυριακά φαινόμενα.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Ρέτσου ο οποίος σημειώνει ότι «νηφάλια, με επαγγελματισμό & χωρίς τυμπανοκρουσίες, να εργαστούμε για το διαφαινόμενο αυξημένο ρεύμα τουριστών από Ρωσία. Και περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η ενίσχυση Ρωσικών προξενείων για εκδόσεις visa, κάτι που η ΠΟΞ εγκαίρως έχει επισημάνει».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ, ΣΕΤΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ, ΠΟΞ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!