Θεσμοί: Είπαν “ναι” στην υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Σύγκλιση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει πάνω από το στόχο (1,75% του ΑΕΠ), επιτεύχθηκε την πρώτη ημέρα των συζητήσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με το κουαρτέτο.

Αντιθέτως ανοιχτό παραμένει, και θα συζητηθεί εκ νέου την Πέμπτη, το ζήτημα της επίτευξης των στόχων και του πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Θέμα που «κλείδωσε» είναι επίσης η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Ετσι, την Πέμπτη το πρωί συνεδριάζει ο ESM ο οποίος θα εγκρίνει την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε μετά την συνάντηση, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ως προς τον προϋπολογισμό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για το 2017 «όλοι συμφωνούν ότι πάμε πολύ υψηλότερα από το στόχο».

Αναφορικά με το 2018 και με φόντο πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια «βλέπουν» απόκλιση έως και 600–700 εκατ. ευρώ, ο εν λόγω αξιωματούχος απάντησε ότι «πήγαν πάρα πολύ καλά οι συζητήσεις» και δεν επιβεβαίωσε ότι τέθηκε ζήτημα «τρύπας» στα έσοδα.

Η εκτίμησή του μάλιστα ήταν ότι η σχετική συζήτηση για το 2018 πιθανόν να κλείσει και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα δεν έγινε συζήτηση για τον τρόπο διανομής τυχόν μερίσματος.

Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέτωπα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οποίος απουσίαζε σήμερα καθώς μετέχει στο περιφερειακό συνέδριο που λαμβάνει χώρα στα Ιωάννινα.

Η ελληνική πλευρά σήμερα εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος σχεδιάζει να αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στη διπλή συνεδρίαση Euroworking Group και διοικητικού συμβουλίου ESM.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΔΟΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!