Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» στο επίκεντρο του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ώστε να κλειδώσουν δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα βασικό «φρένο» που σχεδιάζεται ώστε να μην περάσουν την πόρτα της ρύθμισης οι κατ´ επιλογή μπαταχτσήδες είναι το όριο στα υπόλοιπα δανείου. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται να μπει ο πήχης στα 120.000 ευρώ., που θεωρείται αρκετός για να καλυφθούν οι μικροί οφειλέτες αλλά και να πεταχτούν έξω όσοι έχουν μεγάλα δάνεια και υπόλοιπα. Ειδικά για τους μικροεπαγγελματίες που όπως φαίνεται υπάρχει συναίνεση να μπουν στην ομπρέλα προστασίας στο υπόλοιπο δανείου θα συνυπολογίζονται  επιχειρηματικά και ενδεχόμενα στεγαστικά δάνεια που έχουν.

Άλλο ένα κριτήριο για το «κόψιμο» των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι το ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας που θα τελεί υπό προστασία. Εάν μπει πχ ένα συνολικό (για έγγαμους  κτλ) όριο στις 250.000 ευρώ θεωρείται ότι η λαϊκή κατοικία θα προστατευθεί και θα αποκαλυφθούν όσοι πήραν μεγάλα δάνεια για ακίνητα υψηλής αξίας.

Τέλος το εισόδημα ή τα περιουσιακά στοιχεία των αιτούμενων προστασίας θα δίνουν ένα στίγμα για το αν κάποιος αξίζει της προστασίας. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε βάλει ως ταβάνι  για ένταξη στη ρύθμιση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% όπως στο νόμο Κατσέλη Σταθάκη, δηλαδή 35.087 ευρώ (που αντιστοιχούν σε 4μελή οικογένεια). Ωστόσο φαίνεται ότι πλέον οι υπολογισμοί για το εισοδηματικό εύρος προστασίας των νοικοκυριών γίνεται επί τη βάσει των ευλόγων δαπανών διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή 20.639 ευρώ.

Γιώργος Αλεξακης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!