Ντομπρόβσκις: Ένα από τα 4 πιο ωφελημένα κράτη από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα

H Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ., εκτίμησε μεταξύ άλλων μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist, o  αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επενδύσεις για το μέλλον. «Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ταλέντα θα μένουν στην χώρα και δεν μετακομίζουν αλλού».

Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και στη συνέχεια, μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη εξαιτίας του τουρισμού, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τόνισε.

«Το σχέδιο της ΕΕ θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Για τους δημοσιονομικούς κανόνες ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει η ρήτρα γενικής διαφυγής αλλά ακόμα και σε αυτή τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα του χρέους η οποία «δεν έχει φύγει από την ατζέντα μας».

Επίσης. δεν τοποθετήθηκε για το αν επιτρέπεται στα προγράμματα των κρατών – μελών να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις που θα καλύπτονται από το εν λόγω πακέτο, λέγοντας πως το περιεχόμενο των σχεδίων των κρατών θα συζητηθεί το Φθινόπωρο όταν αυτά κατατεθούν στην Επιτροπή. «Είναι καλύτερο να μην πηγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα» είπε.

Για το νέο πακέτο είπε επίσης πως θα χρηματοδοτήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη μέλη και στην περίπτωση της Ελλάδος επιπλέον αυτό που θα παρέχεται είναι ότι η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις της που είναι μέρος της ενισχυμένης εποπτείας με τη βοήθεια των πόρων του σχεδίου ανάπτυξης. Θα παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!