νέες-επιβαρύνσεις-για-τα-νοικοκυριά-α-973639
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.07.2025 | 10:37

Νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από το νέο φόρο άνθρακα

Σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. αναμένεται να προκαλέσει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την απανθρακοποίηση, με την κωδική ονομασία ΣΕΔΕ 2 (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών),ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2027.

Ορυκτά καύσιμα, δηλαδή βενζίνες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κάθε άλλο καύσιμο που εκπέμπει ρύπους και χρησιμοποιείται σε κτίρια για θέρμανση, στις οδικές μεταφορές ή σε μικρές βιομηχανίες, θα επιβαρύνονται με φόρο ρύπων, ώστε οι εκπομπές να μειωθούν κατά 42% έως το 2030 σε σχέση με το 2005.

H συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών με βάση τις σημερινές τιμές CO2 (45 ευρώ ο τόνος) και με την υπόθεση ότι η κατανάλωση το 2027 στα καύσιμα θα είναι ίδια σήμερα, υπολογίζεται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Μόνο τα ευάλωτα ενεργειακά νοικοκυριά της χώρας, 1,15 – 1,17 εκατ. (26,5%) και ένας αριθμός 448.000 – 475.000 μεταφορικά ευάλωτων νοικοκυριών (13,9%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Green Tank θα επιβαρυνθούν με κόστος που θα κυμανθεί από 833 εκατ. έως 1,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2027-2032 για μέσες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 45 ευρώ/τόνος και 84 ευρώ/τόνος αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών θα διευρυνθεί κατά περίπου 0,9%-1,5% και των μεταφορικά ευάλωτων κατά 1,1% έως 2,1%.