Κορωνοϊός: Ποιες διευκολύνσεις παρέχει κάθε τράπεζα για δάνεια, πιστωτικές κάρτες - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
15
Οκτώβριος
Back

Κορωνοϊός: Ποιες διευκολύνσεις παρέχει κάθε τράπεζα για δάνεια, πιστωτικές κάρτες

Μέτρα στήριξης των ιδιωτών έχουν λάβει όλες οι εγχώριες τράπεζες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων και το «πάγωμα» των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Εκτός από την παροχή ρευστότητας ύψους 16 δισ. ευρώ που εξήγγειλαν για εφέτος οι τράπεζες στη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι τράπεζες λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, τα οποία στόχο έχουν να παγώσουν τον χρόνο –αποτρέποντας ταυτόχρονα και το «κοκκίνισμα» των ενήμερων δανείων λόγω της πρωτοφανούς κρίσης.

Ας δούμε τι παρέχει κάθε τράπεζα στους ιδιώτες δανειολήπτες για τους επόμενους μήνες:

Alpha Bank

Για τρεις μήνες επεκτείνει την αναστολή των δόσεων η Alpha Bank, με την περίοδο χάριτος να επεκτείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για όλες τις τράπεζες, η καταβολή των δόσεων δανείων και καρτών μπορεί να ανασταλεί έως τις 30.6.2020. Οι πελάτες που επιθυμούν να αναστείλουν την καταβολή των μηνιαίων οφειλών τους έως τις 30.9.2020, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους.

Τράπεζα Πειραιώς

Έως τις 30 Ιουνίου ισχύει το μέτρο της αναστολής δόσεων για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς που πλήττονται από την πανδημία.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η διευκόλυνση αυτή ισχύει για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης. Οι πελάτες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, μπορούν να επικοινωνούν με την Τράπεζα προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ρύθμισης που να ανταποκρίνονται στις δικές τους δυνατότητες.

Eurobank

Αντίστοιχα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα διευκόλυνσης για τα Φυσικά Πρόσωπα. Αναστέλλεται, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για διάστημα τριών μηνών και εφόσον τα δάνεια είναι ενήμερα, για τους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Πιστωτικές κάρτες

Διαφορετική πολιτική φαίνεται πως χαράσσουν οι τράπεζες όσον αφορά στις πιστωτικές κάρτες.

Ειδικότερα, Alpha Bank και ΕΤΕ αποφάσισαν να εφαρμόσουν και σε αυτή την περίπτωση την αναστολή καταβολής των δόσεων έως το φθινόπωρο (η περίοδος αναστολής είναι, επίσης, έντοκη, με τους τόκους που αναλογούν σε αυτή να γίνονται απαιτητοί μετά το τέλος της), ενώ Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώσουν πέριξ του 2% της μηνιαίας δόσης έως τα τέλη Ιουνίου, με πιθανότητα επέκτασης για ακόμη ένα τρίμηνο.

Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των πιστωτικών καρτών εν καιρώ πανδημίας έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν που δεν φέρει εξασφαλίσεις. «Στο πρόσφατο παρελθόν τα μεγαλύτερα… φέσια στις τράπεζες μπήκαν από καταναλωτές που είχαν πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια (ανέγγυα). Οι επιστολές που έστελναν… σωρηδόν τα ιδρύματα, καλώντας τους να ρυθμίσουν με “κουρέματα” έως και 90%, επέστρεφαν αναπάντητες, αναγκάζοντάς τα να ξεκινήσουν από εκεί τη διαδικασία πωλήσεων στα funds», σχολιάζουν χαρακτηριστικά και καταλήγουν: «Κύριο μέλημά τους, λοιπόν, είναι να συντηρήσουν την κουλτούρα πληρωμών στους συγκεκριμένους πελάτες και δη σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!