Κορωνοϊός -δάνεια: Τι διευκολύνσεις εξετάζουν οι τράπεζες

Μια σειρά από λύσεις, προκειμένου να διευκολύνουν επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊός εξετάζουν οι τράπεζες.
Σε σταθερή επικοινωνία τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και με την κυβέρνηση, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τόσο για την τρέχουσα περίοδο όσο και για την επόμενη ημέρα, ώστε να μετριάσουν όσο το δυνατόν τις συνέπειες στην οικονομία.
Καθώς μάλιστα το χθεσινό Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για δημοσιονομική χαλάρωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μια σειρά από μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα περάσουν και μέσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα άμεσα μέτρα
Όσον αφορά την τρέχουσα συγκυρία, το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στα δάνεια και τους πλειστηριασμούς των ιδιωτών αλλά και στη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις. Έτσι, στην πράξη αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» οι υπάρχοντες πλειστηριασμοί και οι ταυτόχρονα οι τράπεζες δεν εκκινούν διαδικασίες απέναντι σε δανειολήπτες που βρίσκονται «στο κόκκινο». Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η πρακτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα η χώρα βρίσκεται στην τρέχουσα κατάσταση λόγω του κορωνοϊού. Αντίστοιχα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για αναβολή της άρσης πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι τράπεζες επεκτείνουν τις υπάρχουσες γραμμές χρηματοδότησης ώστε να μην μείνουν οι πελάτες τους χωρίς κεφάλαιο κίνησης στην τρέχουσα συγκυρία.
Τα μέτρα της επόμενης ημέρας
Παράλληλα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ώστε να μην «στραγγαλιστούν» οι δανειολήπτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι το «πάγωμα» των δόσεων των στεγαστικών δανείων για τουλάχιστον τρεις μήνες αλλά και η δυνατότητα στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τόκους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα, εξετάζονται ακόμα πιο επιθετικές ρυθμίσεις αλλά και «αμνηστία» για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για κάποιο χρονικό διάστημα.
Όσο για τις επιχειρήσεις, στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο χορήγησης άτοκου κεφαλαίου κίνησης ίσου με τα έξοδα της εκάστοτε επιχείρησης για διάστημα κάποιων μηνών, αλλά και εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια με αποπληρωμή κεφαλαίου στη λήξη τους, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, σε συνεννόηση με τη κυβέρνηση, ώστε να γίνουν συντεταγμένες κινήσεις, αλλά και να εξασφαλισθεί ότι η βοήθεια θα δοθεί με την προϋπόθεση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!