Κυβερνητικές ντρίμπλες με το αφορολόγητο

Πρώτο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το «ξεπάγωμα» της αξιολόγησης αναμένεται να έχουμε σήμερα καθώς τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία απαιτούν οι δανειστές, και πρωτίστως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το 2018 και τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και στην αυριανή με τον Επίτροπο Νομισματικών υποθέσεων Π. Μοσχοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις εξετάζεται μείωση του αφορολογήτου ορίου έως τα επίπεδα των 6.800 ευρώ περίπου, από τα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Αυτό ως απάντηση στο αίτημα των Θεσμών για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που είναι και το κεντρικό τόσο του ΔΝΤ – Βερολίνου όσο και εγχώριων παραγόντων όπως ο ΣΕΒ.

Το ζήτημα είναι ότι η ανάδειξη του θέματος βάζει και πάλι στη γωνία την κυβέρνηση, που με δηλώσεις τόσο του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα. Αναζητείται επικοινωνιακό δηλαδή σερβίρισμα που ούτως ή άλλως έχει ήδη γίνει με την απόδοση στους θεσμούς της επιμονής για «κούρεμα» των ορίων κάτω από τα οποία δεν υπάρχει φόρος. Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση πάντως είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος ότι στην Ελλάδα το 1/3 πληρώνει φόρους.

Γιώργος Αλεξάκης

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!