Στον αυτόματο «κόφτη» συντάξεις και αφορολόγητο

Η κυβέρνηση εξετάζει να εντάξει στον ‘‘κόφτη’’ δαπανών τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το σενάριο αυτό δεν προβλέπει ούτε την ποσοτικοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων ούτε την εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το ΔΝΤ.

Το σχέδιο της Αθήνας, στο πλαίσιο της παράτασης της ισχύος του ‘‘κόφτη’’ δαπανών για μετά το 2018, προβλέπει:

• Ρητή δέσμευση ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του ‘‘κόφτη’’ θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.

• Μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.

• Ευκολότερη διαδικασία ενεργοποίησης του ‘‘κόφτη’’. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένουν να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο η δεύτερη αξιολόγηση.

Πλέον για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης νέο χρονικό ορόσημο είναι πλέον η 20ή Φεβρουάριου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΚΟΦΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!