ΔΕΥΑΜΒ: Ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Μαγνησία

Έτος – τομή για τη ΔΕΥΑΜΒ χαρακτήρισε το 2014 ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης Πάνος Σκοτινιώτης, αναφερόμενος στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ.Σκοτινιώτης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα μαμούθ, μια κορυφαία αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο για την περιοχή, γεγονός που καθιστά τη ΔΕΥΑΜΒ τον μεγαλύτερο επενδυτή σήμερα στο Βόλο και σε ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην προσφορά δεκάδων θέσεων εργασίας.

Ο δήμαρχος Βόλου ανακοίνωσε πάγωμα των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης το 2014, μετά από τις μειώσεις που έγιναν τα δυο προηγούμενα χρόνια και έφθασαν συνολικά το 25%, ενώ, δίνοντας στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014, επισήμανε ότι χάρις στο νοικοκύρεμα των οικονομικών που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, η ΔΕΥΑΜΒ καταφέρνει να στέκεται όρθια και μπορεί να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό της ρόλο. Τέλος, απηύθυνε έκκληση να μείνει η ΔΕΥΑΜΒ έξω από τα μικροπολιτικά παιχνίδια ενόψει των δημοτικών εκλογών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει καθολική στήριξη του έργου της, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

  •  Πρόγραμμα έργων

Αναλυτικά, το πρόγραμμα αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών έργων που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Α. Το μεγάλο πακέτο προέρχεται από τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ και το ΠΕΠ Θεσσαλίας) έργα αποχέτευσης, ύδρευσης και επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 61 εκ.ευρώ περίπου.

Β. Η δεύτερη κατηγορία έργων αφορά τα λεγόμενα συνοδά έργα των χρηματοδοτούμενων, τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και προκύπτουν τόσο ως πραγματική ανάγκη όσο και ως νομική δέσμευση προκειμένου η ΔΕΥΑΜΒ να αντλήσει τους πόρους από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα συνοδά των έργων αποχέτευσης Αγριάς, Αγίου Στεφάνου και Ιωλκού (διακλαδώσεις των ακινήτων με τα νέα αποχετευτικά δίκτυα και αντικατάσταση κάποιων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης), ενώ στην κατηγορία αυτή μπορεί να ενταχθεί και η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Μετερίζα Πηλίου, το οποίο συνδέεται με το έργο ενίσχυσης του εξωτερικού υδραγωγείου.

Ο κ.Σκοτινιώτης εξήγησε ότι τα τέσσερα αυτά έργα, το συνολικό κόστος  των οποίων ανέρχεται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να κατασκευαστούν παράλληλα με τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ θα αντλήσει έσοδα από αυτά αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους. Η Επιχείρηση, όπως είπε, θα μπορούσε να καλύψει το κόστος αυτό από ίδιους πόρους, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να δεσμεύσει για τα έργα αυτά   το σύνολο σχεδόν των ιδίων πόρων που διατίθενται για δύο ετήσια Τεχνικά Προγράμματα, γεγονός που θα είχε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, αφού η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ούτε τις τρέχουσες συντηρήσεις. Μία λύση θα ήταν η γενναία αύξηση των ανταποδοτικών τελών, η οποία όμως δεν επιλέγεται καθώς δεν κρίνεται κοινωνικά αποδεκτή σ’ αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Αντίθετα, επιλογή της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, είναι να παραμείνουν παγωμένα τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης το 2014, μετά από τις μειώσεις που έγιναν τα δυο προηγούμενα χρόνια και έφθασαν συνολικά το 25%.

Η λύση που επιλέγει η ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να εξασφαλίσει την υλοποίηση αυτών των ανταποδοτικών έργων είναι η δανειοδότηση, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αξιοποίησης του προγράμματος Jessica, ειδικά για το υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο έχει ισχυρές πιθανότητες να κριθεί επιλέξιμο. Στην περίπτωση της δανειοδότησης, επισημάνθηκε ότι θα είναι ένα δάνειο με καθαρά επενδυτικό-αναπτυξιακό χαρακτήρα και όχι για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών,  η εξυπηρέτησή του δε,  είναι απολύτως εξασφαλισμένη από τα τέλη σύνδεσης και από την απόδοση του υδροηλεκτρικού σταθμού. Σημειώθηκε επίσης ότι η λήψη του δανείου θα είναι σταδιακή και θα παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης των έργων. Δεδομένου δε ότι η συνήθης πρακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να χρηματοδοτούν το 80% της επένδυσης, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι, προκειμένου η έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου να είναι πιο κοντά με την  ολοκλήρωση των έργων, η ΔΕΥΑΜΒ θα συμβάλει πρώτα με το μερίδιο της δικής της συμμετοχής, δηλαδή με ένα ποσό περίπου1 εκ.ευρώ, το οποίο έχει εξασφαλιστεί στον προϋπολογισμό του 2014 χάρις στο νοικοκύρεμα των οικονομικών που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Το νοικοκύρεμα αυτό επέτρεψε στη ΔΕΥΑΜΒ να έχει στο τέλος του έτους ταμειακό υπόλοιπο περίπου 3 εκατ. ευρώ, παρά τη μεγάλη μείωση των τελών, παρά τη σημαντική πτώση των εσόδων της Επιχείρησης λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της δυσκολίας που έχουν οι συμπολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ κρατική επιχορήγηση και παρά το γεγονός ότι η Επιχείρηση υποχρεώθηκε να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ στην ΕΡΓΗΛ», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Γ. Η τρίτη κατηγορία έργων είναι από ιδίους πόρους και πρόκειται συγκεκριμένα για 34 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 9 εκ.ευρώ. Πέραν από τα έργα της τρέχουσας συντήρησης, τις αντικαταστάσεις κλπ, κεντρική επιδίωξη της ΔΕΥΑΜΒ είναι η ωρίμανση έργων τα οποία θα βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού ύδρευσης και άρδευσης, ώστε να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνολική μελέτη διαχείρισης του υδατικού δυναμικού του Δήμου Βόλου την οποία προωθεί η ΔΕΥΑΜΒ.

  •  Προϋπολογισμός 2014

Ο προϋπολογισμός του 2014 ανέρχεται συνολικά σε 39 εκ.ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκ.ευρώ αφορούν το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι λειτουργικές δαπάνες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 33% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ το μισθολογικό κόστος έτους 2014 αντιστοιχεί στο 33% των τακτικών εσόδων της Επιχείρησης, όταν το 2009 ήταν στο 55,4%. «Από τα δυο αυτά στοιχεία αποδεικνύεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει υψηλό δείκτη παραγωγικότητας που θα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις και παράλληλα έχει μια εξαιρετικά θετική σχέση κόστους – κοινωνικής ωφελιμότητας», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ δίνει μια δύσκολη, καθημερινή και σε πολλές περιπτώσεις άνιση μάχη, με το προσωπικό να μειώνεται διαρκώς – φθάνει σήμερα τα 144 άτομα για όλη την έκταση του ενιαίου Δήμου Βόλου – όπως επίσης να μειώνονται και τα έσοδα.

«Αν η Επιχείρηση στέκεται όρθια και μπορεί να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό της ρόλο είναι γιατί, πράγματι, αυτά τα χρόνια αναποδογυρίσαμε το τραπέζι. Είναι γιατί δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με παθογένειες του παρελθόντος. Είναι γιατί ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων κατανόησε και στήριξε την προσπάθεια αυτή και γιατί πλέον η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που παραλάβαμε. Είναι μια άλλη ΔΕΥΑΜΒ που προσπαθεί, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, να ανταποκριθεί στο ευαίσθητο αντικείμενο το οποίο ευθύνη να διαχειριστεί».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια επιχείρηση η οποία καταφέρνει μέχρι και σήμερα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Όταν η μεγάλη πλειονότητα των ΔΕΥΑ της χώρας δεν πληρώνει ούτε καν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η ΔΕΥΑΜΒ πληρώνει περίπου3 εκ.ευρώ ετησίως για τη λειτουργία των αντλιοστασίων και των ΕΕΛ. Η ΔΕΥΑΜΒ λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής αυτή τη στιγμή στο Βόλο και σε ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας, αφού υλοποιεί ένα τεράστιο, ιστορικής κλίμακας αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο, με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής, ένα έργο το οποίο τονώνει την τοπική οικονομία και προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σκοτινιώτης απηύθυνε έκκληση να μείνει η ΔΕΥΑΜΒ έξω από τα μικροπολιτικά παιχνίδια, ιδιαίτερα ενόψει των δημοτικών εκλογών. «Χρειάζεται», όπως είπε, «να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι κινούμαστε κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί, σε οριακά επίπεδα. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το τιτάνιο έργο χωρίς να έχει την ευρύτερη, θα έλεγα την καθολική στήριξη. Και αυτή η στήριξη δεν αφορά τη δική μας θητεία, αλλά αφορά και όποια διοίκηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές».

Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ΔΕΥΑΜΒ:

  • Χρειάζεται πρωτίστως στήριξη από τους ίδιους του εργαζομένους της. Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων έχει πλέον αντιληφθεί τη μεγάλη τομή που έχει γίνει και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να στηρίξει την Επιχείρηση, παρά τη μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου τους. Όσοι, λίγοι ενδεχομένως, αναπολούν το παρελθόν, πρέπει το συντομότερο να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει γυρίσει σελίδα.
  • Χρειάζεται στήριξη απ’ όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε όποια παράταξη φιλοδοξεί να διοικήσει το Δήμο μετά τις επόμενες εκλογές, έχει συμφέρον να παραλάβει μία υγιή επιχείρηση. Είναι δείγμα πολιτικής αδυναμίας και έκδηλης πολιτικής αμηχανίας όταν η μείζων μειοψηφία καταθέτει δέκα και περισσότερες επερωτήσεις σε μια και μόνο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ίδια και τα ίδια χιλιοειπωμένα και χιλιοαπαντημένα θέματα της Επιχείρησης. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί η στοχοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει εξασφαλισμένη δημοσιότητα σε κάποια Μέσα Επικοινωνίας για λόγους που και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης έχει πλέον αντιληφθεί.
  • Χρειάζεται στήριξη από τα Μέσα Επικοινωνίας, αυτά που θέλουν πραγματικά να λειτουργούν ως υγιείς ανεξάρτητες επιχειρήσεις.
  • Χρειάζεται στήριξη από τις τοπικές εργοληπτικές επιχειρήσεις. Ας κατανοήσουν επιτέλους ότι η ΔΕΥΑΜΒ δίνει αυτή τη στιγμή την περισσότερη δουλειά στις επιχειρήσεις αυτές, γι’ αυτό και θα πρέπει να αφήσουν τη ΔΕΥΑΜΒ έξω από παιχνίδια και να λειτουργήσουν με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού .
  • Χρειάζεται, πάνω απ΄όλα, στήριξη από την τοπική κοινωνία, πρωτίστως από τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες οι οποίες, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η ΔΕΥΑΜΒ, θα έπρεπε να την εφεύρουν. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε καμία περίπτωση οι πρώην περιφερειακοί Δήμοι να υλοποιήσουν τέτοια έργα, ακόμη και αν πουλούσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν.

 «Θα πρέπει να τελειώνουμε πια με τη χυδαιότητα, τον λαϊκισμό και τον κομπογιαννιτισμό, που σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχούν. Και όταν μιλάμε για στήριξη, είναι προφανές πως δεν εννοούμε άκριτη στήριξη. Αντίθετα, επιζητούμε τη δημιουργική κριτική, τη γόνιμη αντιπαράθεση και περιμένουμε προωθητικές προτάσεις από κάθε πλευρά», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΔΕΥΑΜΒ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!