Ανατροπές στον «Γρηγόρη» -Τι συμβαίνει & γιατί υπάρχει γενικότερη ανησυχία

Σημαντικά επλήγησαν οι δραστηριότητες του ομίλου «Γρηγόρης» από τα αναγκαστικά μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία, λόγω της πανδημίας. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας παρέμεινε ανοικτό και συνέχισε να εξυπηρετεί τους καταναλωτές μέσω delivery και take-away, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες στον κύκλο εργασιών.

Δείτε τι γράφει το fnbdaily.com (ρεπορτάζ Ν. Ταμπακόπουλος):

ΠΤΩΣΗ 20% ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το 9μηνο η πτώση άγγιξε το 20%, συγκριτικά με τον περυσινό αντίστοιχο τζίρο, ενώ η εταιρεία προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, με στόχο τη διαφύλαξη των περιθωρίων κερδοφορίας.

ΚΑΜΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ

Η σταδιακή άρση των περιορισμών από το Μάιο επέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την εξομάλυνση της τάσης των πωλήσεων. Αντίθετα, η θυγατρική με δραστηριότητα στις κλειστές αγορές των αεροδρομίων, υπέστη κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας εμφανώς μεγαλύτερη κάμψη πωλήσεων, με τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά για όσο διάστημα είχαν ανασταλεί οι αεροπορικές πτήσεις τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

Η Γρηγόρης, για την ανάσχεση του αρνητικού αντικτύπου του κορονοϊού στην κερδοφορία, αλλά και στη ρευστότητα, εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή ένα μείγμα πρωτοβουλιών για το μετριασμό των εξόδων και των δαπανών λειτουργίας. Έτσι κεφαλαιοποίησε όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν από την Πολιτεία σε σχέση με: • Την αγορά εργασίας • Τα μισθώματα • Τις αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων • Την παροχή δανειοδοτήσεων με ελκυστικότερους όρους.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Πηγές της εταιρείας σχολιάζουν πως, «τα δάνεια για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης διατέθηκαν από τις τράπεζες και καλύπτονται από την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ως εκ τούτου, έχουν ελκυστικότερους όρους τιμολόγησης».

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ενοικίων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, «η μείωση αυτή έγινε στον βαθμό που ορίζει ο νόμος».

ΤΟ ΝΕΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ «ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ» ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας τα δάνεια φτάνουν τα €60,6 εκατ., δηλαδή λίγο παρακάτω από τα έσοδα του ομίλου του 2019. Ωστόσο, πηγές της εταιρείας σχολιάζουν πως «ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται με 31.12.2019 σε ποσόν €13,8 εκατ.. Το υπόλοιπο ποσό έως τα €60,6 εκατ. του συνολικού δανεισμού, που αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, αφορά στην επίδραση του νέου λογιστικού προτύπου (ΔΠΧΑ 16) περί μισθώσεων, που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2019».

ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΑΛΛΑ ΠΤΩΣΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ

Το 2019 σημείωσε βελτίωση τζίρου και EBITDA, συγκριτικά με το 2018, αλλά και πτώση άνω του 30% για την κερδοφορία προ και μετά φόρων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ, PROTEINOMENA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!