Χωρίς απόφαση η δίκη για την υπόθεση Bitcoins

Χωρίς απόφαση έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που εξέτασε το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ του Ρώσου πολίτη Alexander Vinnik, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα παράνομων εσόδων μέσω πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων.

Ο 38χρονος συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου στη Χαλκιδική, όπου βρισκόταν για διακοπές με την οικογένειά του. Ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των αμερικανικών αρχών. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο κατηγορητήριο, ο Vinnik διαχειριζόταν τη BTC-e, ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα φέρεται να χρησιμοποιούνταν και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών, προκειμένου να «ξεπλύνουν» τα έσοδά τους.

Ο ίδιος αρνήθηκε στο δικαστήριο ότι ήταν διαχειριστής της συγκεκριμένης πλατφόρμας, μίλησε για πάθος του με τους υπολογιστές, πώς διδάχτηκε μόνος του γλώσσες προγραμματισμού και δήλωσε ότι είναι «τεχνικός σε θέματα Διαδικτύου». Παρούσα ήταν και η σύζυγός του η οποία κατέθεσε ότι έμαθε πρώτη φορά για την πλατφόρμα κατά τη σύλληψη του συζύγου της.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δικαστικά έγγραφα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο και «Κ», η BTC-e διέθετε σέρβερ στις ΗΠΑ. Η ιστοσελίδα της όμως είχε τη βάση της στη Βουλγαρία, ενώ υποστήριζε ότι υπαγόταν στο νομικό καθεστώς της Κύπρου. Ως διαχειρίστρια εμφανιζόταν η εικονική εταιρεία Canton Business Corporation στην οποία αντιστοιχούσε ρωσικός τηλεφωνικός αριθμός, αλλά είχε ως έδρα της τις Σεϋχέλλες. Τα web domains της ήταν καταχωρισμένα σε άλλες εικονικές εταιρείες στη Σιγκαπούρη, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στη Γαλλία και στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, όπως κατέθεσε στο ελληνικό δικαστήριο μάρτυρας υπεράσπισης του Vinnik, η διαχειρίστρια εταιρεία της πλατφόρμας ήταν άλλη και έχει νομική οντότητα. Ονομάζεται σύμφωνα με τον ίδιο, Always Efficient LLP και έχει την έδρα της στη Μ. Βρετανία. Ακόμη ο μάρτυρας Dimitri Vasiliev, ο οποίος δήλωσε ιδιοκτήτης άλλου ηλεκτρονικού ανταλλακτηρίου χρημάτων, ανέφερε ότι ο Vinnik θα ήταν απλός συνεργάτης και όχι διαχειριστής της BTC-e.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2011 και παρείχε υπηρεσίες σε 700.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε έξι χρόνια υπολογίζεται ότι είχαν διακινηθεί μέσω της πλατφόρμας 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δραστηριότητές της φαίνεται ότι αυξήθηκαν μετά την παύση λειτουργίας άλλων ανταλλακτηρίων, όπως της Liberty Reserve (είχε ως βάση την Κόστα Ρίκα και ο συνιδρυτής της καταδικάστηκε το 2016 στις ΗΠΑ για «ξέπλυμα» χρήματος) και της Mt. Gox (η οποία πτώχευσε το 2014).

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, προτού πτωχεύσει η Mt. Gox υπήρξε στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες bitcoin κλάπηκαν τότε από τους λογαριασμούς της. Από αυτά, 300.000 bitcoins φέρεται να κατέληξαν σε τρεις λογαριασμούς της BTC-e με τις κωδικές ονομασίες «Vamnedam», «Grmbit» και «Petr». Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο 38χρονος Ρώσος μαζί με άλλους γνωστούς και άγνωστους συνεργούς του, διαχειριζόταν έναν εξ αυτών των λογαριασμών. Μεταξύ Αυγούστου 2013 και Νοεμβρίου 2015 φέρεται να έλαβε bitcoin από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, να τα μετέτρεψε και να πραγματοποίησε καταθέσεις σε τράπεζες στην Κύπρο και στη Λετονία.

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκ των συνηγόρων του Vinnik, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι δεν προσκομίστηκε κανένας λογαριασμός του Ρώσου από τους Αμερικανούς που να αποδεικνύει το κατηγορητήριο. Επίσης υποστήριξε ότι δεν μπορούν να θεμελιωθούν οι κατηγορίες καθώς θα έπρεπε ο Vinnik να γνωρίζει την πηγή του βρώμικου χρήματος και ότι αυτό δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο.

Πέρα από τους Αμερικανούς την έκδοση του Vinnik έχει ζητήσει και η Ρωσία για άλλη απάτη. Ο 38χρονος έχει συναινέσει να εκδοθεί στη χώρα του.

πηγή: Καθημερινή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΔΙΚΗ, BITCOINS, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!