ξεφύτρωσαν-αυθαίρετα-στη-μακρόνησ-640599
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.06.2019 | 08:11

«Ξεφύτρωσαν» αυθαίρετα στη Μακρόνησο –Μπαίνουν μπουλντόζες για κατεδαφίσεις

Σε πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος µε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισµάτων και κατασκευών, οι οποίες έχουν «ξεφυτρώσει» σταδιακά σε διάφορα σηµεία του µαρτυρικού νησιού.

Πρόκειται για 22 αυθαίρετες κατασκευές, εκ των οποίων ορισµένες στο πέρασµα των χρόνων µετατράπηκαν σε οικίες ή κατοικήσιµα κτίσµατα, πολλές φορές χρησιµοποιώντας ακόµα και πέτρες και υλικά από τις κατασκευές του στρατού. Για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων υπεγράφη προ ηµερών απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά µε την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισµού για την εκτέλεση των υφιστάµενων τελεσίδικων αποφάσεων προϋπολογισµού 230.300 ευρώ µε ΦΠΑ.

Ως καταληκτική ηµεροµηνία παραλαβής των προσφορών ορίστηκε η 12η Ιουλίου. Η διάρκεια της σύµβασης έως την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων είναι περίπου διετής, έως το τέλος του 2021, ενώ η χρηµατοδότηση προέρχεται από τον προϋπολογισµό του Πράσινου Ταµείου. «Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας µετά τον χαρακτηρισµό της ως ιστορικού µνηµείου από την αείµνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Η αυθαίρετη δόµηση που αναπτύχθηκε τις προηγούµενες δεκαετίες αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόµους. Με τον διαγωνισµό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήµα για την αποκατάσταση αυτού του µοναδικού ιστορικού συµβόλου» επεσήµανε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Είχε προηγηθεί η έκθεση του Σώµατος Επιθεωρητών Δόµησης Νοτίου Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, η οποία εντόπιζε τις αυθαίρετες κατασκευές αποτυπώνοντάς τες και σε φωτογραφίες, ενώ προκειµένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εντάξει τις συγκεκριµένες κατεδαφίσεις και στη νοµοθετική ρύθµιση, βάσει της οποίας θα µπορούσαν να προχωρήσουν µε απόφαση υπουργού.

Ωστόσο , σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η περσινή τραγωδία στο Μάτι και η προτεραιότητα που δόθηκε στην προετοιµασία του µεγάλου διαγωνισµού για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις οδήγησε στην καθυστέρηση εκτέλεσης των κατεδαφίσεων της Μακρονήσου. Στον µαρτυρικό τόπο είχε διενεργήσει αυτοψία το περασµένο καλοκαίρι και κλιµάκιο των υπουργείων Πολιτισµού και Περιβάλλοντος.