Μάτι: Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καταθέτουν ως «ύποπτοι» για τους 100 νεκρούς

  • Απο stergios
  • 3 Φεβρουαρίου 2019 - 11:19
  • Comments Off

Έξι μήνες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα, δεκάδες κάτοικοι, ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που ωστόσο, όπως τονίζουν, τα έχουν νομιμοποιήσει πληρώνοντας στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για τους θανάτους 100 ανθρώπων.

«Μας κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης να δώσουμε εξηγήσεις. Οι κλήσεις έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου ονομαστικές για τον κάθε “ύποπτο”, ενώ οι καταθέσεις δόθηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», λέει κάτοικος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να δημοσιευτούν τα στοιχεία του. «Σας παρακαλώ, να μην γράψετε το όνομά μου. Υπάρχουν φόβος και ανασφάλεια στο Μάτι».

Σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε με τον πιο άγριο τρόπο οι κάτοικοι φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν, αφού έπειτα από ανακοίνωση-καταγγελία που έκαναν τα Χριστούγεννα ότι ζουν ξεχασμένοι χωρίς καμία πρόοδο στην αποκατάσταση της περιοχής, η κυβέρνηση τους κατηγόρησε για «εκβιαστικές» πρακτικές.

Στο φόβο ότι πολλοί από αυτούς δεν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους προστέθηκε και η κλήση να καταθέσουν για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τους στον τραγικό χαμό των 100 ανθρώπων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν γείτονές τους, ακόμα και συγγενείς τους.

«Παρεμπόδιση διαφυγής»

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη φωτιά, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των ιδιοκτητών αυθαίρετων κτισμάτων. Με το έγγραφο που φέρνει σήμερα στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, ζητείται να διερευνηθεί αν οι αυθαίρετες κατασκευές εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων και των επισκεπτών την ώρα της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στο Μάτι Αττικής και είχε σαν συνέπεια το θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας, έλαβε χώρα πληθώρα δημοσιευμάτων και καταγγελιών περί ύπαρξης μεγάλου αριθμού πολεοδομικών παραβάσεων στην ως άνω περιοχή και ειδικότερα αυθαίρετων κατασκευών, οικιών και περιφράξεων, οι οποίες συνετέλεσαν στην παρεμπόδιση της διαφυγής των κατοίκων της περιοχής και στην επέλευση του δυσμενούς αποτελέσματος του θανάτου μεγάλου αριθμού εξ αυτών. Τονίζεται ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και 27 άνθρωποι, οι οποίοι, προσπαθώντας να σωθούν από τη φωτιά, εγκλωβίστηκαν και ανευρέθηκαν νεκροί μην ευρίσκοντας δίοδο προς την ακτή».

Στη συνέχεια δίνεται η παραγγελία να διερευνηθούν οι καταγγελίες αυτές. «Κατόπιν τούτων, παραγγέλλουμε κατ’ άρθρον 30 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να διενεργήσετε άμεσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών αναφορικά με την ύπαρξη των ως άνω πολεοδομικών παραβάσεων και τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε σχέση με αυτές, προβαίνοντας στη συνέχεια στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες».

«Ουδεμία ευθύνη»

Στις ειδοποιήσεις που πήραν οι κάτοικοι στο τέλος Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου από την Αστυνομία αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή χωρίς όρκο.

«Καλούμε τον… κάτοικο του Δήμου Μαραθώνα όπως εμφανιστεί στο κατάστημα Α.Τ. Παλλήνης… για να εξεταστεί ανωμοτί… στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται…», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ευθύνες μπορεί να προκύπτουν για τις κατασκευές στο οικόπεδο όπου κάηκαν οι άνθρωποι προσπαθώντας να διαφύγουν. Ομως, κληθήκαμε να καταθέσουμε και ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε άλλα σημεία, συνολικά περισσότεροι από 100. Το παράλογο είναι ότι τα δικά μας σπίτια όχι μόνο δεν εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων αλλά πολλοί ήρθαν σ’ εμάς τις στιγμές του πανικού, μας ζητούσαν νερό αλλά και τηλέφωνο να καλέσουν τους δικούς τους ανθρώπους με τους οποίους είχαν χαθεί», λέει ένας από τους παραλήπτες των κλήσεων για κατάθεση.

Η οργή ξεχειλίζει για τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων αυτών, που τονίζουν ότι δεν είναι αυθαίρετα και ότι καταβάλλουν κανονικά τους φόρους προς το κράτος.

«Όταν κλήθηκα από την Αστυνομία, κατέθεσα υπόμνημα με το οποίο εξηγώ ότι ουδεμία ευθύνη φέρω για τους ανθρώπους που χάθηκαν, αφού το σπίτι μου δεν παρεμπόδισε κανέναν να διαφύγει. Παράλληλα προσκόμισα όλα τα συμβόλαια και τα έγγραφα της νομιμοποίησης του σπιτιού για να αποδείξω ότι δεν αυθαίρετο. Στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης περίμεναν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην ουρά για να δώσουν εξηγήσεις. Οι αστυνομικοί ήταν ευγενέστατοι και μας ζήτησαν δέκα φορές συγγνώμη γι’ αυτό που περνάμε», αναφέρει ένας κάτοικος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΑΤΙ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!