Βιολάντα: Φόβοι για νέα έκρηξη – Πάγωσαν οι έρευνες
Σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές για το εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος νέας ανάφλεξης. Η διαρροή προπανίου ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη, με το αέριο να έχει διεισδύσει έως και 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητα.
Πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καπνοί που εξακολουθούν να εκλύονται από τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα έγγραφα και τις άδειες λειτουργίας της Βιολάντα, ώστε να διαπιστωθεί αν οι εγκαταστάσεις και ο τεχνολογικός εξοπλισμός πληρούσαν τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας.
Αν και οι επιτόπιες έρευνες έχουν προσωρινά διακοπεί για λόγους ασφάλειας, οι έλεγχοι συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων και εγγράφων. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πιθανές παραλείψεις και αστοχίες, όπως η απουσία συστημάτων πυρασφάλειας στο υπόγειο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Για την Τρίτη (3/2) έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία στα Τρίκαλα από την Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, με συγκέντρωση στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και ταυτόχρονη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.
Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε έντονη οσμή αερίου στους χώρους του εργοστασίου, χωρίς να ληφθούν μέτρα. «Μας είχε καταγγελθεί ότι για εβδομάδες υπήρχε μυρωδιά προπανίου. Σε ορισμένους χώρους, ιδιαίτερα στις τουαλέτες, ήταν τόσο έντονη που οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να καλύπτουν τη μύτη τους», ανέφερε στο ERTnews ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, Γιώργος Λιατίφης.
Οι κατηγορίες στους υπεύθυνους του «Βιολάντα»
Μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη, ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου, τόνισε η ποινική μεταχείρηση των υπεύθυνων του εργαστασίου θα κριθεί από το πόσο είχαν προβλέψει το δυστύχημα. Όπως εξήγησε η δίωξη θα είναι κακουργηματική με ενδεχόμενο δόλο εάν οι υπεύθυνοι αγνόησαν τον κίνδυνο από την έντονη οσμή.
Ο πρ. διεθυντής Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Μιχάλης Αυγουλέας, επανέλαβε ότι το προπάνιο έχει την ιδιότητα όταν γίνεται εξόρρυξη να είναι άοσμο και μπορεί να δυεισδήσει από οπουδήποτε βρει χώρο.
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε ότι το προπάνιο σε αυτήν την περίπτωση δεν γινόταν αντιπληπτό επειδή η εγκατάσταση των σωληνώσεων ήταν κάτω από το έδαφος. Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η οσμή σημαίνει ότι το έδαφος είχε πλέον υπερκορεστεί .
Το προπάνιο βρήκε διαφυγή και λίμνασε στο δάπεδο του υπογείου. Πρόκειται για πολύ εύφλεκτο αέριο καθώς αρκεί ελάχιστη ποσότητα για να γίνει έκρηξη και σε αυτήν την περίπτωση ήταν τεράστια η συγκέντρωση για το λόγο αυτό σταμάτησαν οι έρευνες.
Η νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»
«Είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι από το τραγικό συμβάν στο εργοστάσιό μας στα Τρίκαλα» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία «Βιολάντα».
«Από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος, επιλέξαμε συνειδητά να περιορίσουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, από σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων μας που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Πιστεύουμε ότι σε στιγμές πένθους προέχει η ευθύνη και η αξιοπρέπεια» σημειώνεται.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Το τελευταίο διάστημα όμως, και ενώ οι έρευνες των αρμόδιων αρχών και η νομική διαδικασία βρίσκονται σε εξέλιξη, διακινούνται με ελαφρότητα στο δημόσιο διάλογο φήμες και αβάσιμες ερμηνείες.
Όπως έχουμε δηλώσει, από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές στο έργο τους για την εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος.
Η ιδιαιτερότητα του φαινομένου καθιστά αυτό σύνθετο, και απαιτείται η εις βάθος διερεύνησή του, η οποία εξελίσσεται και στην οποία συμπράττουμε με κάθε τρόπο. Εν αναμονή των τελικών εκθέσεων και πορισμάτων, επιβάλλεται ο σεβασμός στη μνήμη των ανθρώπων μας που χάθηκαν και στην αλήθεια».
Προτεινόμενα άρθρα
07.07.2026 | 19:38






