βενζινάδικο-με-παράνομες-δεξαμενές-σ-300225
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.11.2018 | 13:48

Βενζινάδικο με παράνομες δεξαμενές σφράγισε το ΣΔΟΕ

Μηχανισμό νόθευσης υγρών καυσίμων, για του οποίου τη χρήση είχαν διαρρεύσει ψίθυροι, εντόπισε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι επιτήδειοι μέσω τηλεχειριστηρίου άλλαζαν τη σύνθεση του καυσίμου που φτάνει στην αντλία και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, αναμειγνύοντας σε οποιαδήποτε αναλογία θέλουν τα νόμιμα υγρά καύσιμα, με λαθραία ή άλλα πετρελαιοειδή, ή ακόμα και με σκέτο «αέρα».

Οι καταναλωτές έπεφταν θύματα των απατεώνων όσον αφορά την ποσότητα καθώς και την ποιότητα των καυσίμων, στερώντας και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δασμούς και φόρους το κράτος.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, ύστερα από καταγγελία που έφτασε στο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου (ΣΕΚ) για παράνομες δραστηριότητες σε πρατήριο της Ελευσίνας.

Άμεσα στήθηκε διήμερη επιχείρηση, ενώ τα συνεργεία ελέγχου ξήλωσαν έφεραν ακόμα και μπουλντόζες για να σκάψουν και να αποκαλύψουν τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος.

Τι ανακάλυψαν οι Αρχές

Στο φως ήρθαν πέντε νόμιμες δεξαμενές καυσίμων, δύο παράνομες οι οποίες ήταν κάτω από το έδαφος, μία αδήλωτη 7.000 λίτρων και μία ακόμη διπλάσια σε μέγεθος , 14.000 λίτρων.

Επίσης ανακαλύφθηκε ένα ολόκληρο υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων κάτω από το έδαφος, παροχέτευε καύσιμα από τις παράνομες δεξαμενές στις νόμιμες.

Οι αντλίες και η σύνδεση με το σύστημα «Εισρροών – Εκρροών» είχαν παραβιαστεί περίτεχνα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό παρά μόνον με επισταμένη έρευνα και όχι εξ αποστάσεως ή με απλή αυτοψία. Μόνον η μία αντλία συνδεόταν στο σύστημα, ενώ από το κέλυφος των άλλων είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες ασφαλείας.

Το όλο σύστημα λειτουργούσε βάσει ενός μηχανισμού που ενεργοποιούνταν ε 2 τηλεχειριστήρια και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αλλάξει το μείγμα του καυσίμου, αλλά και σε ποια αντλία του πρατηρίου θα κατέληγε αυτό.

Για τέτοιου είδους συστήματα ακούγονταν πολλά στην αγορά, αλλά πλέον οι διωκτικές υπηρεσίες μελετούν και αναλύουν πώς είχε στηθεί το συγκεκριμένο και πολύ εξελιγμένο σύστημα, για να μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν πιο εύκολα τυχόν σημάδια ύπαρξής τους και σε άλλα πρατήρια σε μελλοντικούς ελέγχους τους.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν ένα βυτιοφόρο 4.000 λίτρων από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι μετρητές, ένας υπολογιστής αλλά και «ανεπίσημα» βιβλία, με την βοήθεια των οποίων οι Αρχές προσπαθούν να προσδορίσουν τον όγκο των παράνομων καυσίμων που διακινούντο, αλλά και πρόσωπα ή διευθύνσεις που συνδέονται με την δράση του κυκλώματος.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μετά το πέρας της οποίας θα υποβληθεί Μηνυτήρια Αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία για την ποινική δίωξη των υπευθύνων.