β-κεγκέρογλου-δικαιούχοι-φαντάσματ-64782
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.01.2017 | 17:15

Β. Κεγκέρογλου: Δικαιούχοι «φαντάσματα» λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα μοιράζεται από την κυβέρνηση σε δικαιούχους «φαντάσματα». Αυτό αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντικές παραλήψεις, κενά και αδικίες που οδηγούν σε «αποκλεισμό δικαιούχων που το έχουν απόλυτη ανάγκη και αφετέρου σε παροχή του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος σε μη δικαιούχους «φαντάσματα» που θα το πάρουν χωρίς να το δικαιούνται, στερώντας πολύτιμους πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους».

Εκτός, αυτού ο κ. Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι ο «κόφτης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πετσοκόψει τα συνολικά κονδύλια για την υποστήριξη του προγράμματος.

«Μετά από δύο χρόνια παλινωδιών και υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επαναφέρει, αλλά δυστυχώς με σημαντικές περικοπές, το πρόγραμμα “Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», που θεσμοθετήσαμε στο Υπουργείο Εργασίας το 2014, το οποίο μετονομάζει σε ΚΕΑ” αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ της Δημ. Συμπαράταξης για να προσθέσει «Το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» εντάχθηκε το 2014 στην Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής ΄Ένταξης και Συνοχής που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  εφαρμόστηκε  πιλοτικά σε 13 δήμους, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας. Ενώ μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής έπρεπε να επεκταθεί σ’ όλη την Ελλάδα ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η Κυβέρνηση στην πράξη αρνήθηκε να υλοποιήσει ένα έτοιμο και αναγκαίο για την κοινωνία πρόγραμμα και πειραματίστηκε με κάρτες, συσσίτια και παθητικά επιδόματα τριτοκοσμικής έμπνευσης».

«Το πρόγραμμα όπως επανέρχεται αφού χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια, δεν είναι πια “Εγγυημένο” και μετατρέπεται σε ένα ακόμη παθητικό επίδομα, αφού δεν περιλαμβάνει όλες τις ολοκληρωμένες ενεργητικές παρεμβάσεις που είχαμε σχεδιάσει και δεν λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την εργασιακή επανένταξη, που αποτελούσε προτεραιότητα του δικού μας σχεδιασμού» επισημαίνει σε άλλο σημείο και συνεχίζει «υπενθυμίζω ότι, εδώ και ένα χρόνο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με διατάξεις που βελτιώνουν την αποδοτικότητα του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», με βάση την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής. Δυστυχώς, με ευθύνη της Κυβέρνησης, η πρόταση νόμου δεν έχει ακόμα συζητηθεί στη Βουλή».

Υπογραμμίζει δε ότι «το επόμενο διάστημα θα αναδείξουμε τις παραλήψεις, τα κενά και τις αδικίες, του προγράμματος που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, που αφορούν αφενός τον αποκλεισμό δικαιούχων που το έχουν απόλυτη ανάγκη και αφετέρου την παροχή του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος σε μη δικαιούχους – «φαντάσματα» που θα το πάρουν χωρίς να το δικαιούνται, στερώντας πολύτιμους πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους».