τόσκας-για-φωτιά-στην-κινέτα-ο-μηχανισ-513155
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.07.2018 | 17:11

Τόσκας για φωτιά στην Κινέτα: Ο μηχανισμός αντέδρασε γρήγορα κι οργανωμένα

Για άμεση και οργανωμένη αντίδραση του μηχανισμού για την μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Κινέτα από το μεσημέρι έκανε λόγο έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε ο υπουργός γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν θύματα, υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από όλα είναι η αξία του ανθρώπου».

Ο κ.Τόσκας προσδιόρισε γεωγραφικά το σημείο που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισημαίνοντας: «το κύριο χωριό της Κινέτας είναι νοτίως. Υπάρχουν όμως και συνοικισμοί βορείως κι εκεί υπάρχει πρόβλημα, καθώς βρίσκονται σπίτια με πολλά χορτάρια γύρω γύρω και δεν ξέρουμε αν έχουν καθαριστεί».

«Υπάρχουν γλώσσες που έχουν περάσει κάτω από την Εθνική Οδό και έχουν πάει στο νοτιότερο σημείο. Εκεί δίνεται η μάχη της πυροσβεστικής για να μην προχωρήσουν οι αυτές οι γλώσσες και να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς», σημείωσε ο υπουργός.

Ακόμη, επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν τα εναέρια μέσα, καθώς εφοδιάζονται με νερό από τη φουρτουνιασμένη -όπως την χαρακτήρισε- θάλασσα, αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 7 Μποφόρ.

«Τα καναντέρ είναι αποτελεσματικά μετά τις συντηρήσεις που έγιναν στην Αμερική το χειμώνα. Αλλά και τα υπόλοιπα αεροσκάφη είναι παλιά, όμως αποτελεσματικά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ελεγχθεί η κατάσταση. Οι πυροσβέστες κάνουν ηρωική προσπάθεια», τόνισε.

Σε ερώτηση αν έχει πληροφορίες για καμένα σπίτια, ο κ.Τόσκας επανέλαβε ότι μεγαλύτερη αξία αυτή τη στιγμή έχει η ανθρώπινη ζωή, χωρίς να προλάβει να απαντήσει στην ερώτηση λόγω ενός τηλεφωνήματος που τον διέκοψε on air.

και οι πυροσβέστες