τι-γίνεται-αν-βρεθούν-περισσότερα-ψηφ-630433
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.05.2019 | 13:36

Τι γίνεται αν βρεθούν περισσότερα ψηφοδέλτια στην κάλπη

Σύμφωνα με το άρθρο 90 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 σχετικά με το άνοιγμα της κάλπης και την αρίθμηση των φακέλων για να ξεκινήσει η διαδικασία καταμέτρησης, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που βρεθούν μέσα στην κάλπη περισσότερα ή λιγότερα ψηφοδέλτια από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Όταν κλείσουν οι κάλπες και αρχίσει η διαδικασία καταμέτρησης, ο πρόεδρος της επιτροπής ή αυτός που διευθύνει τα έργα της, ορίζει τα καθήκοντα κάθε μέλους και αρχίζει η διαλογή των ψηφοδελτίων, με την παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων τους, σύμφωνα με αυτά που ορίζονται.

Ανοίγεται η κάλπη και αριθμούνται οι φάκελοι πρώτα χωρίς να ανοιχτούν.

Το αποτέλεσμα της αρίθμησης γράφεται ολογράφως στο βιβλίο των πρακτικών.

Αν από την αρίθμηση προκύψει διαφορά μεταξύ του αριθμού των φακέλων και του αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν, επαναλαμβάνεται η αρίθμηση.

Εάν και πάλι προκύψει διαφορά, πετιούνται οι φάκελοι εκείνοι που δεν έχουν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.

Όταν ο αριθμός των ασφράγιστων ξεπερνάει τον αριθμό των φακέλων που πλεονάζουν, τότε αφαιρούνται στην τύχη και πετιούνται τόσοι φάκελοι ασφράγιστοι όσοι είναι οι πλεονάζοντες.

Εάν και πάλι ύστερα από το πέταγμα των ασφράγιστων φακέλων υπάρχουν πλεονάζοντες, τότε όλοι οι σφραγισμένοι φάκελοι ξαναρίχνονται στην κάλπη και αφαιρούνται στην τύχη όσοι είναι και οι πλεονάζοντες.

Οι φάκελοι που έτσι αφαιρούνται, ανοίγονται και σημειώνεται στο βιβλίο πρακτικών το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων, που βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς τα οποία όμως δεν υπολογίζονται στη διαλογή.

Η εφορευτική επιτροπή οφείλει σε κάθε περίπτωση να διατυπώσει στα πρακτικά τη γνώμη της για την αιτία της ύπαρξης πλεοναζόντων φακέλων.