θεσσαλονίκη-στους-δρόμους-οι-εργαζόμ-1056840
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.08.2022 | 12:26

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι του efood

Στους δρόμους βρίσκονται οι εργαζόμενοι της efood στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι εταιρεία προωθεί ένα νέο μοντέλο εργασίας, αλλάζοντας μονομερώς τους όρους εργασίας για τους freelancer διανομείς.

Όπως λένε οι δεκάδες εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία της Καμάρας και πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν μοτοπορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με προορισμό το ΥΜΑΘ, διαμαρτύρονται καθώς η εταιρεία τους ανακοίνωσε μείωση της αμοιβής τους ανά παραγγελία, μείωση της αμοιβής των καυσίμων και καθορισμό ωραρίου εργασίας, επιδιώκοντας, όπως καταγγέλλουν, να εργάζονται ως μισθωτοί χωρίς τα δικαιώματα του μισθωτού εργαζόμενου.

Οι freelancer εργαζόμενοι της εταιρείας αποφάσισαν ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν την εφαρμογή για να εργαστούν. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι μισθωτοί που με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων της «efood» Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου της «efood», Ηλίας Νεοχωρίτης, η εταιρεία με το νέο μοντέλο παρεμβαίνει έμμεσα στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των freelancer και στην ουσία διαμορφώνει το πρόγραμμά τους. Στην πραγματικότητα τους θέλει να εργάζονται ως μισθωτοί χωρίς τα δικαιώματα του μισθωτού εργαζόμενου, όπως σημειώνει.

Ο Χρυσοβαλάντης Παπαδόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας της Efood, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι “η εταιρεία με το τελεσίγραφο που μας έστειλε σε μορφή μηνύματος, προσπαθεί να μας αλλάξει τις συνθήκες εργασίας και να δημιουργήσει συνθήκες εξαρτημένης εργασίας ενώ είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Ουσιαστικά μας βάζει” sluts” και μας υποχρεώνει να δηλώσουμε τις ώρες που θα δουλεύουμε. Αν τελειώσουν οι διαθέσιμες ώρες, ουσιαστικά μένεις εκτός εργασίας. Επίσης, αν τελειώσουν οι ώρες που έχεις δηλώσει, το σύστημα θα σε κλείνει αυτόματα και θα πηγαίνει ο επόμενος. Δεν είναι δυνατόν να λέγεσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να σου καθορίζει η εταιρεία το πότε θα ανοίγεις για να δουλεύεις και πότε θα κλείνεις”, εξήγησε.

Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, οι κινητοποιήσεις τους αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα

https://www.youtube.com/watch?v=Bf1N7RR5_Jc