τέμπη-οι-καταλήψεις-στα-πανεπιστήμια-1147613
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.03.2023 | 10:21

Τέμπη: Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για επεισόδια

Δεκαοκτώ Πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης 7 Μαρτίου υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών που διαμαρτύρονται για τις ευθύνες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι δεκατέσσερις από αυτές βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη, όμως οι άλλες τέσσερεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομία που έχουν αναλάβει τα μέτρα τάξης για τις σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Οι τέσσερις αυτές σχολές είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ιατρική Σχολή στην οδό Μικράς Ασίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η ανησυχία των αστυνομικών βασίζεται στο ενδεχόμενο να εισχωρήσουν στις καταλήψεις αυτές ομάδες «μπαχαλάκηδων» και να χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και καταστροφές τα Ιδρύματα αυτά.

Έτσι από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Μαρτίου έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο επιτήρησης από αστυνομικούς της ασφάλειας έτσι ώστε να προληφθούν ανάλογες κινήσεις, ενώ παράλληλα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι γύρω από αυτά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Στο μεταξύ σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της ΓΑΔΑ βρίσκεται σε επιφυλακή για τις σημερινές κινητοποιήσεις, ενώ η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, τα λεγόμενα ΜΑΤ, έχουν ενισχυθεί και με διμοιρίες από άλλες περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την δράση ομάδων που θα εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών για να προκαλέσουν επεισόδια και καταστροφές.