ταϊλάνδη-με-ηρεμιστικό-που-χορηγείτα-506976
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.07.2018 | 15:05

Ταϊλάνδη: Με ηρεμιστικό που χορηγείται στα άλογα απεγκλωβίστηκαν τα 12 παιδιά

Kεταμίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, χορηγήθηκε στα παιδιά που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το σπήλαιο στη Ταϊλάνδη.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», αμερικανοί δύτες που συμμετείχαν στην γιγανταιαία επιχείρηση διάσωσης είχαν ενημερώσει τα αγόρια σχετικά: «Είπαμε στα παιδιά ότι θα τους χορηγήσουμε κεταμίνη, ένα ηρεμιστικό που χορηγείται στα άλογα για να ηρεμούν».

Η ουσία κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει.Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Μελέτες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Γιατροί στη Βρετανία που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

«Η ανησυχία ήταν ότι τα αγόρια θα πανικοβάλλονταν, θα τα έθετε σε κίνδυνο. Τους δόθηκε κεταμίνη για να χαλαρώσουν.Ευτυχώς, λειτούργησε.Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι που όλοι το κατάφεραν με ασφάλεια»,υποστηρίζει η πηγή που δεν κατονομάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός είπε ότι στα παιδιά χορηγήθηκε ένα φάρμακο για να σταματήσουν να πανικοβάλλονται στη διάρκεια της υποθαλάσσιας αποστολής.Ο πρωθυπουργός Πράιουτ Τσαν ο Τσα επιβεβαίωσε ότι στα παιδιά χορηγήθηκε αγχολυτικό για να είναι ήρεμα στη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού τους.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί που παρακολουθούν τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης επικεντρώνονται στο αναπνευστικό τους, σε τυχόν σημάδια υποθερμίας και την ιστοπλάσμωση, μία πνευμονική λοίμωξη γνωστή ως «ασθένεια των σπηλαίων».

Η ιστοπλάσμωση προκαλείται από περιττώματα από νυχτερίδες και πουλιά και μπορεί να είναι θανατηφόρα.