στο-ευρωπαϊκό-δικαστήριο-προσφεύγει-693761
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.09.2020 | 23:31

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Ελένη Τουλουπάκη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Οι δύο προσφυγές που κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη έγιναν παραδεκτές και ξεκινά η εξέτασή τους στην ουσία.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος της εισαγγελικής λειτουργού, Βασίλης Χειρδάρης,  η κ. Τουλουπάκη κατέθεσε δύο προσφυγές στο ΕΔΔΑ «παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης», ενώ τονίζει ότι διαμαρτύρεται για «την μη τήρηση της νόμιμότητας».

 Οι προσφυγές της κ. Τουλουπάκη, εκτός από την ουσία της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, «διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών».

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς !

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews, η κ. Τουλουπάκη θέτει στο στόχαστρό της τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία την κατηγορούσε δημόσια σε συνεντεύξεις του σε πανελλαδικά μέσα για «κατάχρηση εξουσίας», προχωρώντας μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω όταν σε μία συνέντευξή του, υποστήριξε ότι η κ. Τουλουπάκη «πρέπει να πάει φυλακή».

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει ότι η κ. Τουλουπάκη παραβίαζε το ελληνικό Σύνταγμα απαξιώνοντας εκ νέου το τεκμήριο της αθωώτητας.

Η δεύτερη προσφυγή της Ελένης Τουλουπάκη, όπως αναφέρει και πάλι ο δικηγόρος της Βασίλης Χειρδάρης, αφορά την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για τη μη τήρηση της νομιμότητας».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη διάταξη αρχειοθέτησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Σοφουλάκη, σε αντιδιαστολή με την παραγγελία άσκησης δίωξης σε βάρος της από τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ευαγ. Ζαχαρή.

 Η κ. Τουλουπάκη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αίτηση ακυρότητας της προδικασίας, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του δικηγόρου της κ. Τουλουπάκη έχει ως εξής:

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Βασίλης Χειρδάρης»