στα-μανταλάκια-προσωπικά-δεδομένα-46862
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2017 | 12:25

Στα “μανταλάκια” προσωπικά δεδομένα χιλιάδων αγροτών

Έως τα βουλευτικά έδρανα έφτασε καταγγελία του προέδρου του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Θωμά Κουτσουπιά, σύμφωνα με την οποία η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα (κινητά τηλέφωνα) χιλιάδων παραγωγών της χώρας όπου μεγαλομέτοχος της, είναι και μέτοχος εταιρείας που είναι τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Θωμάς Κουτσουπιάς απέστειλε επιστολή προς στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τέλος την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταθέτοντας ερώτημα για το πώς η εφημερίδα  έχει αποκτήσει και χρησιμοποιεί στοιχεία, δεδομένων και αριθμούς κινητών τηλεφώνων από εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς της χώρας.

Το ζήτημα ήλθε στη Βουλή έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας κ. Νικολόπουλου. Στην ερώτησή του, μεταφέρεται ότι τα τελευταία 10 έτη, αλλά και για τα δύο επόμενα, τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύεται η εταιρεία Neuropublic με διεθνή διαγωνισμό.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουτσουπιά τα τελευταία έτη είναι και ή μοναδική προσφέρουσα. Όπως σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς με την ιδιότητα της αυτή έχει πλήρη πρόσβαση στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε πληρωμές, σε προσωπικά στοιχεία, σε τραπεζικά στοιχεία, στις δηλώσεις των παραγωγών, δηλαδή στα πάντα που αφορούν τον αγρότη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΣ, μεγαλομέτοχος του Φορέα Συντονισμού είναι η Neuropublic. Ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρει ότι η εταιρεία είναι μεγαλομέτοχος της εν λόγω εφημερίδας, που κατά εκατοντάδες χιλιάδες στέλνει κάθε φορά «ενημερώσεις» σε παραγωγούς σε όλη την επικράτεια είναι η Neuropublic.

Ο πρόεδρος της ΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ μιλά για σύνδεση της εν λόγω εφημερίδας με τον Οργανισμό και τα δεδομένα των παραγωγών και όπως τονίζει συνιστά ευθεία παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρεται μάλιστα και σε ένα τελευταίο κρούσμα, μαζικής αποστολής μνημάτων sms και μάλιστα στοχευμένα σε νομούς όπου δραστηριοποιείται η ΈΝΩΣΗ σχετικά με την «ενημέρωση» για εκπτωτικό κουπόνι για το ΟΣΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΑΣ τονίζει ότι μηνύματα εστάλησαν και σε μέλη της ΕΝΩΣΗΣ. Ο κ. Κουτσουπιάς – όπως αναφέρει – ζητώντας εξηγήσεις από την εφημερίδα για το που βρήκε τα τηλεφωνά τους, οι απαντήσεις που ψέλλισαν ήταν….περί ανέμων και υδάτων (στον τηλεφωνικό κατάλογο, όπου απλά δεν υπάρχουν καταχωρημένα!).

Με την επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ζητά από τους παραπάνω να ενημερωθεί αν έχει ελεγχθεί η σχέση της εν λόγω εφημερίδας με τον Τεχνικό Σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το πώς τα κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών κατέληξαν στην εφημερίδα, ώστε να τα χρησιμοποιεί όπως τονίζει, για προπαγανδιστικούς λόγους υπέρ των συμφερόντων της παραπάνω εταιρείας.