επίθεση-σε-αλαβάνο-καδικάστηκε-η-επικ-46856
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2017 | 12:39

Επίθεση σε Αλαβάνο: Καδικάστηκε η επικεφαλής τάγματος εφόδου της ΧΑ

Επτά χρόνια μετά την επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου και της ομάδας του αυτοδιοικητικού συνδυασμού  «Ελεύθερη Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα καταδικάστηκε από το Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής Θέμις Σκορδέλη και άλλοι τρεις από τους πέντε συνολικά κατηγορούμενους.

Η επίθεση έγινε τον Οκτώβρη του 2010 με αυγά, γιαούρτια και ντομάτες.

Πιο συγκεκριμένα, στους Θ. Σκορδέλη, Αλίκη Παπαδάκη και Αντρέας Σοφιάς επιβλήθηκε ποινή 14 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης (το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης παραγράφηκε υφ’ όρον), ενώ ο γνωστός «αγανακτισμένος» Σπύρος Γιαννάτος καταδικάστηκε σε 10 μήνες με αναστολή. Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν μόνο οι δύο από τους κατηγορουμένους (Γιαννάτος, Παπαδάκη) και οι υπόλοιποι έστειλαν απλώς τον δικηγόρο τους.

Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ανήλικος τότε, παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου.

Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων για αποβολή της Πολιτικής Αγωγής που ασκήθηκε από το Θανάση Κούρκουλα, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» με συνήγορο τη Γιάννα Κούρτοβικ από το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα».

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη των «αγανακτισμένων» του Αγίου Παντελεήμονα, που κατέγραψαν πλήθος επιθέσεων εναντίον προσφύγων, μεταναστών, αλληλέγγυων πολιτών και συνηγόρων καθώς και μελών οργανώσεων της Αριστεράς.

Παρότι το κατηγορητήριο είχε περιοριστεί στη διατάραξη κοινής ειρήνης (αδίκημα που με τον τελευταίο νόμο έχει παραγραφεί) και της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, πρόκειται για σημαντική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τις αντιρατσιστικές οργανώσεις και την Αριστερά.

Η δίκη του Αγίου Παντελεήμονα και πλήθος άλλων υποθέσεων, βίαιων επιθέσεων, που εκκρεμούν, συμπληρώνει το παζλ της λειτουργίας της Χρυσής Αυγής.

Η δήλωση Κούρτοβικ: 

«Μια δυναμική απόφαση-απάντηση στη ρατσιστική ρητορική, τη βία και το μίσος που επί χρόνια κυριάρχησαν στον πολύπαθο Άγιο Παντελεήμονα, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία, που τα ενίσχυε, και σπέρνοντας παντού τον τρόμο. Αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον ρόλο της», επισήμανε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ιωάννα Κούρτοβικ.

Με την ανάγνωση της απόφασης ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και από τα μέλη της συνοδείας του Αλ. Αλαβάνου που δέχτηκαν τότε την επίθεση, ανέφερε: «Μία δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα ακόμα και παρά την παραγραφή κατηγοριών και το ελαφρύ κατηγορητήριο. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει το παζλ της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η Σκορδέλη είναι επίσης κατηγορούμενη. Συνεχίζουμε διεκδικώντας την περιθωριοποίηση της ναζιστικής οργάνωσης».