Στα… κάγκελα οι Έλληνες για το σουβλάκι στα 3 ευρώ -Χαμός στο Twitter

Στα… κάγκελα βρίσκονται από χθες οι Έλληνες, μετά το άκουσμα της είδησης ότι το σουβλάκι θα φτάσει τα 3 ευρώ από την 1η Μαΐου.

«Θα μας κάνετε ζητιάνους για ένα σουβλάκι», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι αναπολούν την εποχή της δραχμής και τα προϊόντα που μπορούσε να αγοράσει κανείς τότε με 1000 δραχμές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστή μια άκρως δυσάρεστη είδηση για όσους λατρεύουν τα σουβλάκια, καθώς το υπό ίδρυση Σωματείο Ψητοπωλών ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει αυξήσεις έως κατά 15% στο αγαπημένο junk food των Ελλήνων.

Οι αυξήσεις στο σουβλάκι θα συνεχιστούν για ένα χρόνο

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης στον ΘΕΜΑ 104,6, εκτίμησε πως η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή του κρεάτος που οδηγεί και στην αύξηση της τιμής για το τυλιχτό σουβλάκι έως και τα 3 ευρώ, οφείλεται στην… Κίνα!

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθροές εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως επισημαίνει το Έθνος.

Έτσι σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσιρώνη «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικαδίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς «το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάει είναι στο 90%».

Όσον αφορά τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρσι» προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

Τι λένε οι επαγγελματίες στο σουβλάκι

Επαγγελματίες του κλάδου μιλώντας την Πέμπτη στο iefimerida.gr, θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην γίνουν ανατιμήσεις στο σουβλάκι. Κι αυτό γιατί η τιμή του χοιρινού το κιλό, πήρε 0,60 ευρώ πάνω το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Ιωάννης Φιλοκώστας, Πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, διεμήνυσε πάντως ότι δεν υπάρχει σχετική κλαδική απόφαση.

Δείτε τα καλύτερα tweets που κυκλοφορούν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΣΟΥΒΛΑΚΙ, 3 ΕΥΡΩ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!